Henkilöstö

Tuukka Karjalainen: ”Jännittävintä tässä työssä on maailman ja ympäristön muuttaminen”

Arkkitehti Tuukka Karjalainen motivoituu ongelmanratkaisusta ja vaalii pitkiä asiakassuhteita. Lue lisää Tuukan uratarinasta alta.

”Aloitin työt Petterin kanssa vuonna 2009. Tein alkuun arkkitehdin töitä ja rinnalle tuli pikkuhiljaa enemmän pääsuunnittelun tehtäviä. Nyt kun hankkeita on viety maaliin joitain kymmeniä, keskityn työssäni eniten juuri pääsuunnitteluun ja yhteydenpitoon asiakkaiden kanssa.”

Missä olet erityisen hyvä?

”Ammatillinen kiinnostuksenkohteeni on korjausrakentaminen, erityisesti korjausrakennusprojektien työmaapuolen asioiden yhteensovittaminen. Hoidan esimerkiksi suunnitteluryhmän johtoa, asioiden yhteensovitusta ja aikataulutusta sekä työmaa-ajan ongelmanratkaisua.

Asuntosuunnittelu on myös työtä, josta olen aina pitänyt. Se on puolestaan toisenlaista ongelmanratkaisua: niukkoja resursseja jaetaan ja yritetään saada niillä aikaiseksi paras mahdollinen lopputulos. On oma taiteenlajinsa saada kaikki elementit sovitettua yhteen.

Teen myös kaupan ja teollisuuden alojen suunnittelua. Molemmissa meidän tehtävämme on luoda kuori asiakkaan toiminnoille, eikä näihin ole standardiratkaisuja. Kumppanuussuhde meidän ja asiakkaan välillä on tärkeä: paljolta suunnittelun epävarmuudelta vältytään, kun tunnemme asiakkaan ja ymmärrämme, mitä he tarvitsevat.”

Millaisiin kysymyksiin etsit vastauksia työssäsi?

”Paljolti ne liittyvät aikataulutukseen, budjettiin ja suunnitteluratkaisujen yhteensovittamiseen kohteen kanssa. Tehtäväni on varmistaa, että hankkeen osapuolet työskentelevät ikään kuin samassa talossa: kaikilla on yhtenäiset lähtötiedot, tiedetään mitä ollaan tekemässä ja miksi. Työni on tavallaan paimenen hommaa – vien tässä laumaa oikeaan suuntaan.

Minun työtäni helpottaa, jos tilaajalla on hankkeessa mukana asiansa osaava rakentajakonsultti, joka toimii työparinani. Rakentajakonsultti hoitaa työmaan ja asiakkaan yhteydenpidon, ja minä puolestani keskityn suunnitteluryhmän viestinvälitykseen.”

Mikä motivoi sinua?

”Motivoidun ongelmanratkaisusta ja saan tyydytystä siitä, että asiat sujuvat niin kuin pitää. Me Laitilalla teemme asiantuntijatyötä, joka vaatii sekä lakien ja säädösten tuntemusta että luovaa otetta. Näiden turvin ratkaisemme asiakkaiden ongelmia.

Asiakkaat tulevat meille aina jonkin tarpeen takia. Tyylikkään ratkaisun löytäminen on kuin Rubikin kuutio: se vaatii aikansa näpertelyä, mutta lopulta oikea ratkaisu löytyy.

Arkkitehdin työssä asiakassuhteet ja projektit ovat usein hyvinkin pitkäkestoisia. On ollut ilo huomata, että tyytyväiset asiakkaat palaavat vuosi vuodelta projektiensa kanssa meille.”

Jos et työskentelisi arkkitehtuurin parissa, mitä tekisit?

”Luulen, että työlläni olisi kuitenkin jotain tekemistä suunnittelupuolen kanssa. Pidän ihmisten kanssa työskentelystä ja yhteistyö on minulle palkitsevaa.

Olen aina pitänyt piirtämisestä ja suunnittelusta, vaikka se on nyt jäänyt työnkuvan muutosten takia vähemmälle. Ehkä alaani olisi teollinen muotoilu, esimerkiksi huonekalusuunnittelu. Se on tavallaan kuvanveistoa ja niin on arkkitehdinkin työ, mutta isossa mittakaavassa: pitää olla visio, jonka joku toteuttaa. Jännittävintä tässä työssä on se, että pääsee muuttamaan maailmaa ja ympäristöä.”

Ikimuistoisin työprojekti, jossa olet ollut mukana?

”Viime vuosilta mieleenpainuvin projekti on ollut Kotkan Sokos Hotel Seurahuoneen korjaushanke. Seurahuoneeseen kuuluu ravintoloita, parkkikellari ja kattoalueita sekä monenlaisia huoneratkaisuja ja neuvottelutiloja, joten projekti oli todella monipuolinen.

Seurahuone Kotkan keskustassa on hyvin näkyvä ja nimekkäiden arkkitehtien suunnittelema. Sen julkisivu on suojeltu, joten korjaukset piti toteuttaa vanhan rakennuksen ehdoilla. Työ oli hyvin käytännönläheistä, koska kaikki suunnitteluratkaisut piti räätälöidä juuri tähän kohteeseen.”


Lue lisää

Henkilöstö

Marjo Surakka

Asunto- ja korjausrakennushankkeita suunnitteleva Marjo nauttii toimivasta yhteistyöstä hankkeen eri osapuolten kanssa.

Marjo Surakka
Henkilöstö

Jarkko Niskanen

Jarkko on Laitila Arkkitehtien pääsuunnittelija, joka ottaa mielellään vastaan nykyajan tuomat uudet haasteet arkkitehtialalla.

Jarkko Niskanen
Henkilöstö

Manu Humppi

Laitila Arkkitehdit Tampereen toimitusjohtaja, arkkitehti Manu Humppi on intohimoinen retkeilijä. Manu varmistaa Tampereen-toimiston arjen sujumisen ja suunnittelee kutsuvia retkeilyrakenteita muiden luonnossa liikkujien iloksi.

Manu Humppi

Pysy ajan tasalla rakentamisen trendeistä

Tilaa uutiskirje