Henkilöstö

Markku Mäki-Opas: ”Ongelmanratkaisu on työni olennaisin ja mielenkiintoisin osa”

Markku Mäki-Opas on Laitila Arkkitehtien osakas ja pääsuunnittelija muun muassa uudisrakentamiseen, vanhan korjaamiseen, asuntosuunnitteluun ja liikeasuinrakentamiseen liittyvissä projekteissa. ”Olen aina ollut kiinnostunut rakentamisesta, piirtämisestä ja numeroiden pyörittelystä. Nykyään työni on kuitenkin kehittynyt sosiaaliseen suuntaan, ja hyvät neuvottelutaidot ovat tärkeitä omassa roolissani.”

Millaisiin kysymyksiin etsit vastauksia työssäsi?

”Kun rakennushanke on lähdössä liikkeelle ja projektille on tontti, alan selvittämään, voiko tontille rakentaa tilaajan toivoman hankkeen.

Toimin suunnittelun primus motorina ja koordinoin kokonaissuunnittelua. Olennainen kysymys työssäni pääsuunnittelijana on laaja-alaisesti selvittää, onko tietty hanke mahdollista toteuttaa tietylle tontille, ja asian selvittämisen jälkeen tehtäväni on laittaa hanke liikkeelle.

Lopputuloksena haetaan tietysti aina sellaista rakennusta, mitä tilaaja on toivonut.”

Missä olet erityisen hyvä?

”Työhöni kuuluu olennaisena osana ongelmanratkaisu, joka kehittyy vuosien kokemuksen myötä. Sen koen myös työn mielenkiintoisimmaksi aspektiksi. Ongelmanratkaisuhalu mahdollistaa hankkeiden sujuvan liikkeellelähdön.

Mikä motivoi sinua?

”Ympäristöön vaikuttaminen ja sen parantaminen on motivoivaa. Myös ongelmanratkaisu itsessään motivoi minua.

Työn konkretisoituminen käytännön tasolla on myös aina hienoa. Vaikka itse en ole varsinaisesti rakentamassa kohteita, koen silti näkeväni oman työni jäljen, kun uusi kohde valmistuu.”

Jos et työskentelisi arkkitehtuurin parissa, mitä tekisit?

”Kun valmistuin ylioppilaaksi, en oikeastaan siinä vaiheessa ajatellutkaan muita vaihtoehtoja kuin pyrkiä opiskelemaan arkkitehdiksi. Uravalinta oli luonteva.

Jos kuitenkin olisin päätynyt jollekin muulle uralle, työskentelisin todennäköisesti diplomi-insinöörinä jossain. Matematiikka, fysiikka ja kemia ovat aina kiinnostaneet.”

Kerro jostain kiinnostavasta työprojektista!

”Uudishankkeista yksi mieleenpainuvista oli eräs palvelutalohanke. Ratkaistavana ongelmana oli naapurin valitusprosessi, jossa rivitaloyhtiön asukas sai hankkeen menemään oikeuskäsittelyyn. Hankkeen tulevalla käyttäjällä oli kuitenkin tarve saada palvelutalo vireille, sillä alueella oli huutava tarve erityisasumiselle.

Kaupunki tuli prosessiin mukaan ja pystyi vaikuttamaan joihinkin valituksen syihin. Lopulta kuitenkin valittaja veti valituksensa pois viime hetkellä sosiaalisen median avittamana. Tällaista en ole urallani usein kokenut.

Tämä tarina kertoo paljon siitä, että monesti hanketta joutuu myymään eri tahoille, ja työni on aika pitkälti niin sanottua puhetyöläisen hommaa. Loppujen lopuksi kyseinen hanke lähti hyvin rakentumaan.”


Lue lisää

Henkilöstö

Marjo Surakka

Asunto- ja korjausrakennushankkeita suunnitteleva Marjo nauttii toimivasta yhteistyöstä hankkeen eri osapuolten kanssa.

Marjo Surakka
Henkilöstö

Jarkko Niskanen

Jarkko on Laitila Arkkitehtien pääsuunnittelija, joka ottaa mielellään vastaan nykyajan tuomat uudet haasteet arkkitehtialalla.

Jarkko Niskanen
Henkilöstö

Manu Humppi

Laitila Arkkitehdit Tampereen toimitusjohtaja, arkkitehti Manu Humppi on intohimoinen retkeilijä. Manu varmistaa Tampereen-toimiston arjen sujumisen ja suunnittelee kutsuvia retkeilyrakenteita muiden luonnossa liikkujien iloksi.

Manu Humppi

Pysy ajan tasalla rakentamisen trendeistä

Tilaa uutiskirje