Henkilöstö

Petteri Nikki: ”Arkkitehtuurissa on kyse ongelmanratkaisusta”

Petteri on toiminut Laitila Arkkitehtien toimitusjohtajana vuodesta 2015. Lue lisää Petterin uratarinasta alta.

”Oma tieni yrittäjänä alkoi vuonna 2007. Tein ensin kaavoittajan virkatyön ohella pieniä toimeksiantoja ja vuoden jälkeen hyppäsin kokoaikaisesti yrittäjäksi.

Laitila Arkkitehdeillä olen ollut vuodesta 2015 ja siirryin täällä suoraan toimiston vetäjäksi. Taustalla oli sukupolvenvaihdos yrityksessä: kun Laitilan perheestä ei löytynyt jatkajaa toiminnalle, he lähestyivät minua.

Liiketoimintamme on kasvanut pikkuhiljaa, usein sukupolvenvaihdosten kautta niin, että eläkkeelle jäävät yrittäjät ovat ottaneet minuun yhteyttä.”

Missä olet erityisen hyvä?

”Koen, että lähestymistapani arkkitehtuuriin liittyy enemmän ongelmanratkaisuun kuin varsinaiseen taiteelliseen lahjakkuuteen. Olen mielestäni varsin hyvä ratkomaan tilallisia ongelmia toiminnallisesta näkökulmasta ja varmistamaan, että asiat toimivat ja löytävät oikean paikkansa.

Työni harvoin lähtee veistoksellisesta rakennusmassasta, joka monilla arkkitehdeilla on lähtökohtana. Minulle tärkeintä on löytää ratkaisu asiakkaan ongelmaan – olen aina tykännyt aivopähkinöistä.

Toisaalta työhistoriani kaavoituksen ja maankäytön suunnittelun parissa vaikuttaa lähestymistapaani. Yksi vahvuuteni on kyky hahmottaa isoja asiakokonaisuuksia ja syy-seuraussuhteita: jos me teemme tietyn päätöksen, niin miten se vaikuttaa jossain oman näkökentän ulkopuolella? Kokonaiskäsitys siitä, mitä tarvitaan, jotta maatilkku muuttuu rakennushankkeeksi ja siitä edelleen valmiiksi rakennukseksi, hyödyttää varmasti työtäni.”

Millaisiin kysymyksiin etsit vastauksia työssäsi?

”Työni painottuu nykyään kansainvälisiin hankkeisiin, ja niiden kautta lupaehtojen selvittämiseen, eri tahojen kanssa neuvottelemiseen ja rakennuslainsäädännön tulkinnan neuvontaan. On yksi asia osata lukea lakitekstiä, ja toinen asia ymmärtää, mitä se tarkoittaa käytännössä. Tuemme kansainvälisiä asiakkaitamme tässä, kun he haluavat rakentaa Suomessa.”

Tilaa uutiskirje

Mikä motivoi sinua?

”Ihmiset – sekä omat työntekijät että asiakkaat. Nykyisin ehdin osallistua varsinaiseen suunnitteluun hyvin vähän. Ensisijainen tehtäväni on varmistaa, että muut voivat tehdä oman työnsä. Toki kun organisaatio kasvaa, niin hallintovastuutakin pitää alkaa jakaa muille, mutta tähän asti minä olen hoitanut hallinnon ja muut ovat saaneet keskittyä suunnitteluun.

Esimiehen tärkein ominaisuus on mielestäni ihmisten kuunteleminen. Oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus tulevat myös vahvasti kotikasvatuksesta – näen punaista, jos joku asia menee epäoikeudenmukaisesti.”

Jos et työskentelisi arkkitehtuurin parissa, mitä tekisit?

”Olisin varmaan näyttelijä, se oli joskus haaveammattini. Olin ala-asteella aina joulunäytelmässä mukana – usein olin joulupukki.

Pidän edelleen esiintymisestä. Esiintymisvalmiudella ja neuvottelutaidoilla on iso painoarvo siinä, että saa edistettyä asioita oikeaan suuntaan.”

Ikimuistoisin työprojekti, jossa olet ollut mukana?

”Ensimmäinen oma iso projektini tehtiin Riiassa, missä suunnittelimme suomalaiselle rakennusalan yritykselle toimistorakennuksen ja varikkoalueen. Latvialaisessa rakennuslupavirastossa suhtauduttiin nuivasti ulkomaalaisiin, joten meidän piti ensin etsiä paikallisia yhteistyökumppaneita hoitamaan asioita eteenpäin.

Suomessa rakentaminen on hyvin helppoa siinä mielessä, että kun ostaa asemakaavoitetulla alueella olevan tontin, niin infrayhtiöt ja kunta ovat sitoutuneet siihen, että sinne saadaan sähkö- ja viemäriliittymät sekä liikenneyhteydet. Riiassa tämä piti selvitellä itse – samalla tuli perehdyttyä paikalliseen rakennuslainsäädäntöön ja opeteltua kieltäkin!”


Lue lisää

Henkilöstö

Marjo Surakka

Asunto- ja korjausrakennushankkeita suunnitteleva Marjo nauttii toimivasta yhteistyöstä hankkeen eri osapuolten kanssa.

Marjo Surakka
Henkilöstö

Jarkko Niskanen

Jarkko on Laitila Arkkitehtien pääsuunnittelija, joka ottaa mielellään vastaan nykyajan tuomat uudet haasteet arkkitehtialalla.

Jarkko Niskanen
Henkilöstö

Manu Humppi

Laitila Arkkitehdit Tampereen toimitusjohtaja, arkkitehti Manu Humppi on intohimoinen retkeilijä. Manu varmistaa Tampereen-toimiston arjen sujumisen ja suunnittelee kutsuvia retkeilyrakenteita muiden luonnossa liikkujien iloksi.

Manu Humppi

Pysy ajan tasalla rakentamisen trendeistä

Tilaa uutiskirje