Henkilöstö

Inkeri Kankkunen: ”Jos käyttäjälähtöisyyttä sovelletaan systemaattisesti, sillä saadaan oikeita tuloksia”

Inkeri saapui Laitila Arkkitehtien riveihin tekemään diplomityötä käyttäjälähtöisestä suunnittelusta, ja toimii nykyään toimiston täysipäiväisenä arkkitehtina.

”Aloitin Laitila Arkkitehdeilla osana käyttäjälähtöisyyden kehittämisen projektitiimiä vuoden 2021 helmikuussa. Opintoni olivat diplomityötä vaille valmiit, ja kätevästi Laitilalla oli tarjota aihe ja projekti, joka kiinnosti minua.

Tein projektia kevään ja kesän ajan. Syksyllä siirryin tekemään osa-aikaisesti projekteja Laitilalle ja omalla ajalla kirjoitin diplomityötäni loppuun. Loppuvuodesta pidin opintovapaan, palautin diplomityön ja palasin sen jälkeen Laitilalle täysipäiväisenä arkkitehtina.

Vastuualueekseni on sovittu nimenomaan käyttäjälähtöisyys, koska tein diplomityöni siitä ja olen aiheesta nyt hyvin perillä. Käyttäjälähtöisyyden kehittämiseen kuuluu esimerkiksi sisäisten koulutusten pitäminen tulevaisuudessa.

Mistä asioista olet erityisen kiinnostunut?

”Pidän vaihtelusta työtehtävissä, ja esimerkiksi käyttäjälähtöistä suunnittelua pystyy yhdistämään kaikkeen. Haluan kehittyä lisää käyttäjälähtöisenä suunnittelijana ja tuoda sen myös osaksi käytäntöä: jos käyttäjälähtöisyyttä sovelletaan systemaattisesti, niin sillä saadaan myös oikeita tuloksia.

Myös kaupunkisuunnittelu kiinnostaa. Arkielämässä emme edes tajua sitä, miten paljon vaikutusta kaupunkiympäristön pienilläkin yksityiskohdilla on, ja mikä kaikki tekee esimerkiksi katutilasta viihtyisän. Uuden rakentamisen lisäksi myös vanhan korjaaminen kiehtoo: miten arvokkaita, suojeltuja tiloja voidaan korjata ajan henkeä kunnioittaen ja samalla niin, että ne päivitetään modernien käyttäjien tarpeisiin. Esimerkiksi Pasilan konepajan projektissa kiinnostaa juuri kohteen kerroksellisuus.”

Millaisiin kysymyksiin etsit vastauksia työssäsi?

”Koen ongelmanratkaisun yhdeksi vahvuuksistani. Olen luova, ja parhaiten pääsen vauhtiin silloin, kun saan jonkun ongelman ratkaistavakseni – haaste inspiroi minua tarttumaan siihen.

Jos esimerkiksi pieneen tilaan pitää saada mahdutettua tietty määrä kalusteita, niin nautin sen tuomasta haasteesta. Se on tämän työn suola: ratkaisujen löytäminen haastaviinkin tiloihin.”

Mikä motivoi sinua?

”Tiesin aina, että haluan tehdä luovan alan töitä, jotain mikä jättää jäljen. Arkkitehtuuri on aika konkreettinen esimerkki ammatista, jossa pääsee käyttämään luovuutta ja vaikuttamaan asioihin. Kaupunkisuunnittelu ja arkkitehtuuri vaikuttavat suuresti ihmisten elämään ja mielentiloihin, ja se tekee tästä työstä mielekästä.

Tämä yhdistyy myös käyttäjälähtöisyyteen. Minua motivoi ajatus siitä, että suunnittelemamme tilan käyttäjät ovat tyytyväisiä ja tila toimii, ehkä jopa ilahduttaa toimivilla ratkaisuilla.”

Jos et työskentelisi arkkitehtuurin parissa, mitä tekisit työksesi?

”Voisin olla kuvittaja: haaveilen siitä, että jonain päivänä kirjoittaisin lastenkirjan ja kuvittaisin sen itse. Kirjoittamiselle vain pitäisi löytää aikaa!”

Kerro jostain kiinnostavasta työprojektista!

”Kymsoten käyttäjälähtöisyysprojekti oli todella kiinnostava ja intensiivinen projekti. Aikataulu oli loppua kohti melko tiivis ja töitä tehtiin paljon. Oli antoisaa päästä perehtymään asiaan täysillä, koska monissa projekteissa ei aiheeseen pääse niin syvälle.

Toinen käyttäjälähtöisyyteen liittyvä ja mieleenpainuva projekti oli kurssityö, jonka tein ollessani Hongkongissa vaihto-opiskelijana. Teimme Kiinan puolella Shenzhenissä sijaitsevassa urbaanissa kylässä  ryhmätyönä asukkaiden haastatteluita ja suunnitelmia siitä, miten kylän puuttuvaa infrastruktuuria ja elinoloja voisi parantaa. Projekti vaati paljon ongelmanratkaisutaitoa esimerkiksi katujen ahtauden vuoksi, ja toi täysin Suomesta poikkeavan tavan katsoa kaupunkisuunnittelun haasteita.”


Lue lisää

Henkilöstö

Marjo Surakka

Asunto- ja korjausrakennushankkeita suunnitteleva Marjo nauttii toimivasta yhteistyöstä hankkeen eri osapuolten kanssa.

Marjo Surakka
Henkilöstö

Jarkko Niskanen

Jarkko on Laitila Arkkitehtien pääsuunnittelija, joka ottaa mielellään vastaan nykyajan tuomat uudet haasteet arkkitehtialalla.

Jarkko Niskanen
Henkilöstö

Manu Humppi

Laitila Arkkitehdit Tampereen toimitusjohtaja, arkkitehti Manu Humppi on intohimoinen retkeilijä. Manu varmistaa Tampereen-toimiston arjen sujumisen ja suunnittelee kutsuvia retkeilyrakenteita muiden luonnossa liikkujien iloksi.

Manu Humppi

Pysy ajan tasalla rakentamisen trendeistä

Tilaa uutiskirje