Ajatuksia

Muuttuva kaupunkitila: näin uusi ja vanha löytävät sopusoinnun

Koronapandemia on kääntänyt muuttovirtoja poispäin kaupungista ihmisten etsiessä tilavampia koteja ja luonnonläheisempää elämää. Kaupungistumisen megatrendi ei silti näytä hiipumisen merkkejä. Kaupunkien väkilukujen kasvaessa kaupunkitiloja on pakko tiivistää ja parannella niin korjaus- kuin uudisrakentamisen avulla.

Korjaus- ja täydennysrakentamisella uusi elämä vanhoille rakennuksille

Teollisuuden siirtyminen kaupunkien laitamille ja ulkopuolelle on jättänyt tyhjilleen vanhoja tehdas-, rautatie- ja satama-alueita ja arvokkaita vanhoja rakennuksia, jotka ovat kuitenkin perusteellisen korjauksen tarpeessa.

Hyvä esimerkki tällaisesta teollisten rakennusten uudesta elämästä on Pasilan konepaja, jonka korjaus- ja rakennusprojektissa mekin olemme olleet mukana. Vanhoille teollisuusalueille tyypillisesti Pasilan konepajakin toimi konepajatoiminnan lakkauttamisen jälkeen erilaisten kulttuuri- ja käsityöalan toimijoiden tilana. Nyt peruskorjauksen myötä siitä on muotoutumassa monipuolinen ja trendikäs kohtaamispaikka kaupunkilaisille.

Monilla vanhoilla tehdas- ja satama-alueilla on myös tyhjää tonttitilaa, jota kehitetään uudisrakentamisen myötä. Helsingissä Kalasataman ja Suvilahden alue on suuressa muutoksessa ja vanhojen teollisuusrakennusten kunnostamisen ohella alueelle on noussut korkeita, moderneja rakennuksia asuin- ja liiketiloiksi.

Tämä uuden ja vanhan yhdistelmä ja erityisesti uudisrakennusten kerrosmäärien kasvu muuttaa kaupungin profiilia näyttävällä tavalla – silloin kun kaava sen mahdollistaa. Esimerkiksi Pasilan konepajalla kaavoitus ei salli tornirakentamista alueen alkuperäisen luonteen vaalimiseksi.

Kaupunkitilojen seuraavat suunnat

Kaupunkitilojen uudistuminen näkyy myös toimistorakentamisen saralla. Toimistotiloja koskevat määräykset ovat tiukentuneet ja käyttäjien vaatimukset muuttuneet niin, etteivät vanhat tilat enää riitä sellaisinaan.

Rakennusrungoltaan jatkokäyttöön soveltumattomia toimistorakennuksia puretaan ja tilalle rakennetaan entistä enemmän uusia, nykykäyttäjiä paremmin palvelevia tiloja. Tämä trendi näkyy erityisesti hyvien liikenneyhteyksien lähellä esimerkiksi kehäteiden varsilla ja Espoossa, jonne rakentuvat raideyhteydet lisäävät ihmisten liikkuvuutta alueella.

Koronaviruspandemia tuo omat haasteensa kaupunkitilojen muutoksen ennustamiseen. Verkkokaupan suosio oli nosteessa jo ennen kuin pandemia sulki meidät koteihimme, mutta liikkumisen rajoittaminen on vähentänyt kivijalkakauppojen kävijämääriä entisestään. Uusille palveluntarjoajille avautuu siis mahdollisesti jalansijaa kaupunkien keskeisiltäkin paikoilta.

Ovi on käynyt harvakseltaan myös toimistorakennuksissa monien tietotyöläisten siirryttyä kotitoimistolle. Vaikka vielä on mahdotonta sanoa, missä määrin palaamme vanhaan konttoriarkeen, varmaa on, että joustavat työskentelyn tavat ovat lisääntyneet pysyvästi. Millaisia tiloja nykypäivän etätyöläinen siis kaipaa? Perinteisten toimistotilojen ohella työnteon paikoiksi saattavat tulevaisuudessa valikoitua esimerkiksi omassa kotikorttelissa tai taloyhtiössä sijaitsevat yhteistyöskentelytilat, mutta moni kaipaa varmasti myös kotiinsa entistä paremmin muunneltavissa olevia tiloja, jotka taipuvat tarpeen tullen rauhalliseksi työpisteeksi.

Kumppanisi korjaus- ja uudisrakentamisessa

Me Laitila Arkkitehdeilla suunnittelemme vuosikymmenten kokemuksella niin korjaus- kuin uudisrakennusprojektit ja autamme asiakkaitamme luomaan ajattomia tiloja, jotka vastaavat käyttäjien muuttuviin tarpeisiin. Ota yhteyttä, niin keskustellaan sinulle sopivasta ratkaisusta!


Lue lisää

Ajatuksia

Manu Humppi: Retkeilyrakenteiden suunnittelu Sallan uuteen kansallispuistoon oli retkeilevän arkkitehdin unelmien täyttymys

Arkkitehti Manu Humppi on suunnitellut Sallan kansallispuiston uudet tuvat ja laavut. Rakenteissa on käytetty puurakentamisen uusia ratkaisuja ja tuotteita perinteisiä oppeja unohtamatta. Inspiraatiota suunnitteluun on haettu nykyarkkitehtuurin lisäksi jopa tuhatvuotisista rakentamisen perinteistä.

Manu Humppi: Retkeilyrakenteiden suunnittelu Sallan uuteen kansallispuistoon oli retkeilevän arkkitehdin unelmien täyttymys
Ajatuksia

Käyttäjälähtöinen suunnittelu ja tiedonhankinta

Käyttäjälähtöinen suunnittelu on laadullista tutkimusta, jossa kerätään ymmärrystä siitä, minkälaisia odotuksia ja toiveita rakennuksen tulevilla käyttäjillä on. Käyttäjälähtöisessä suunnittelussa käyttäjä osallistetaan suunnitteluprosessin eri vaiheisiin. Listasimme blogiimme käyttälähtöisen suunnittelun kuusi vaihetta.

Käyttäjälähtöinen suunnittelu ja tiedonhankinta
Ajatuksia

Innoitusta Asuntomessuilta: Sisustuksen TOP 5 trendit 2023

Loviisan asuntomessut tarjosi sisustusarkkitehdille herkullisia tilakokemuksia niin materiaalien, kuin tilankäytön ja esimerkiksi akustiikankin osalta. Yleisen sisustuselementtien määrän suhteen, jossa joitain vuosia sitten siirryttiin minimalismista more is more-runsauteen, ollaan hiljalleen palaamassa hieman hillitympään ja rauhallisempaan sisustamiseen.

Innoitusta Asuntomessuilta: Sisustuksen TOP 5 trendit 2023