Ajatuksia

Muuttuva kaupunkitila: näin uusi ja vanha löytävät sopusoinnun

Koronapandemia on kääntänyt muuttovirtoja poispäin kaupungista ihmisten etsiessä tilavampia koteja ja luonnonläheisempää elämää. Kaupungistumisen megatrendi ei silti näytä hiipumisen merkkejä. Kaupunkien väkilukujen kasvaessa kaupunkitiloja on pakko tiivistää ja parannella niin korjaus- kuin uudisrakentamisen avulla.

Korjaus- ja täydennysrakentamisella uusi elämä vanhoille rakennuksille

Teollisuuden siirtyminen kaupunkien laitamille ja ulkopuolelle on jättänyt tyhjilleen vanhoja tehdas-, rautatie- ja satama-alueita ja arvokkaita vanhoja rakennuksia, jotka ovat kuitenkin perusteellisen korjauksen tarpeessa.

Hyvä esimerkki tällaisesta teollisten rakennusten uudesta elämästä on Pasilan konepaja, jonka korjaus- ja rakennusprojektissa mekin olemme olleet mukana. Vanhoille teollisuusalueille tyypillisesti Pasilan konepajakin toimi konepajatoiminnan lakkauttamisen jälkeen erilaisten kulttuuri- ja käsityöalan toimijoiden tilana. Nyt peruskorjauksen myötä siitä on muotoutumassa monipuolinen ja trendikäs kohtaamispaikka kaupunkilaisille.

Monilla vanhoilla tehdas- ja satama-alueilla on myös tyhjää tonttitilaa, jota kehitetään uudisrakentamisen myötä. Helsingissä Kalasataman ja Suvilahden alue on suuressa muutoksessa ja vanhojen teollisuusrakennusten kunnostamisen ohella alueelle on noussut korkeita, moderneja rakennuksia asuin- ja liiketiloiksi.

Tämä uuden ja vanhan yhdistelmä ja erityisesti uudisrakennusten kerrosmäärien kasvu muuttaa kaupungin profiilia näyttävällä tavalla – silloin kun kaava sen mahdollistaa. Esimerkiksi Pasilan konepajalla kaavoitus ei salli tornirakentamista alueen alkuperäisen luonteen vaalimiseksi.

Kaupunkitilojen seuraavat suunnat

Kaupunkitilojen uudistuminen näkyy myös toimistorakentamisen saralla. Toimistotiloja koskevat määräykset ovat tiukentuneet ja käyttäjien vaatimukset muuttuneet niin, etteivät vanhat tilat enää riitä sellaisinaan.

Rakennusrungoltaan jatkokäyttöön soveltumattomia toimistorakennuksia puretaan ja tilalle rakennetaan entistä enemmän uusia, nykykäyttäjiä paremmin palvelevia tiloja. Tämä trendi näkyy erityisesti hyvien liikenneyhteyksien lähellä esimerkiksi kehäteiden varsilla ja Espoossa, jonne rakentuvat raideyhteydet lisäävät ihmisten liikkuvuutta alueella.

Koronaviruspandemia tuo omat haasteensa kaupunkitilojen muutoksen ennustamiseen. Verkkokaupan suosio oli nosteessa jo ennen kuin pandemia sulki meidät koteihimme, mutta liikkumisen rajoittaminen on vähentänyt kivijalkakauppojen kävijämääriä entisestään. Uusille palveluntarjoajille avautuu siis mahdollisesti jalansijaa kaupunkien keskeisiltäkin paikoilta.

Ovi on käynyt harvakseltaan myös toimistorakennuksissa monien tietotyöläisten siirryttyä kotitoimistolle. Vaikka vielä on mahdotonta sanoa, missä määrin palaamme vanhaan konttoriarkeen, varmaa on, että joustavat työskentelyn tavat ovat lisääntyneet pysyvästi. Millaisia tiloja nykypäivän etätyöläinen siis kaipaa? Perinteisten toimistotilojen ohella työnteon paikoiksi saattavat tulevaisuudessa valikoitua esimerkiksi omassa kotikorttelissa tai taloyhtiössä sijaitsevat yhteistyöskentelytilat, mutta moni kaipaa varmasti myös kotiinsa entistä paremmin muunneltavissa olevia tiloja, jotka taipuvat tarpeen tullen rauhalliseksi työpisteeksi.

Kumppanisi korjaus- ja uudisrakentamisessa

Me Laitila Arkkitehdeilla suunnittelemme vuosikymmenten kokemuksella niin korjaus- kuin uudisrakennusprojektit ja autamme asiakkaitamme luomaan ajattomia tiloja, jotka vastaavat käyttäjien muuttuviin tarpeisiin. Ota yhteyttä, niin keskustellaan sinulle sopivasta ratkaisusta!


Lue lisää

Ajatuksia

Allianssimalli rakentamisessa: peruskorjaushanke uudistaa Kouvolan Asuntojen vuokrakohteet

Allianssimalli on nouseva trendi varsinkin julkisen puolen rakentamisessa. Malli painottaa yhteistyön ja innovatiivisen ongelmanratkaisun merkitystä ja takaa tilaajalle kustannustehokkaan loppuratkaisun. Tässä blogisarjassa seuraamme Kouvolan Asuntojen perusparannushankkeen etenemistä ja jaamme matkan varrella kertyneitä oppeja allianssin toiminnasta.

Allianssimalli rakentamisessa: peruskorjaushanke uudistaa Kouvolan Asuntojen vuokrakohteet
Ajatuksia

Laitila Arkkitehdit mukana kehittämässä Haminan Seurahuoneen korttelia

Laadimme Haminan Seurahuoneen korttelille Master Planin ja investointistrategian, jonka pohjalta korttelin kehittämistä jatketaan sekä paikallisia yrityksiä, kaupunkilaisia että matkailijoita palvelevaksi kokonaisuudeksi. Käyttäjälähtöinen hanke alkaa kaikille avoimella kyselytutkimuksella.

Laitila Arkkitehdit mukana kehittämässä Haminan Seurahuoneen korttelia
Ajatuksia

Kotkan Köysikujan merelliset luksuskodit houkuttelevat helppoon arkeen

Kotkan Hirssaareen valmistuvat uudenlaiset pienkerrostalot tarjoavat korkealaatuista asumista upeissa rantamaisemissa. Köysikuja 4:n asunnoissa yhdistyvät laatu ja helppous siten, että vannoutunut omakotitaloasujakin voi tuntea kiusausta hankkia lisää vapaa-aikaa vaihtamalla uudenlaiseen asumismuotoon.

Kotkan Köysikujan merelliset luksuskodit houkuttelevat helppoon arkeen