Asiakastarinat

Pasilan konepaja: uusi elämä historialliselle tehdasalueelle

Aikoinaan junavaunujen rakentamiseen ja huoltoon käytetty Pasilan konepaja on käynyt läpi suuren muutoksen vilkkaasta tehdasalueesta kaupunkilaisten suosimaksi ajanviettopaikaksi. Meillä on ollut ilo olla mukana korjausrakennusprojektissa, jonka myötä historiallisesta konepajasta kuoriutuu jotain aivan uutta.

Kansainvälistä suunnitteluyhteistyötä Helsingin sydämessä

Konepajan tarina alkaa vuodesta 1903, jolloin junavaunujen tuotanto aloitettiin Pasilassa. Tuotannon päätyttyä 1990-luvulla konepajalla toimi väliaikaisesti taiteilijoiden ja pienyrittäjien työ- ja liiketiloja. Vuonna 2016 Yhdysvaltojen entinen Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck liikekumppaninsa Cameron Sawyerin kanssa alkoi suunnitella entisen tehdasalueen muuntamista nykyaikaiseksi kaupunkilaisten olohuoneeksi. Museoviraston suojeleman kohteen korjausrakentamisen suunnitelmissa tuli ottaa huomioon rakennussäädösten lisäksi konepajan pitkä historia ja kulttuuriarvo.

Pasilan konepajan korjaushankkeen arkkitehtisuunnittelusta vastasivat AHR Architects, Saatsi Arkkitehdit ja Laitila Arkkitehdit.

”Arvostimme Laitila Arkkitehtien kykyä yhdistää paikallinen kokemus ja arkkitehtuurin ymmärrys kansainvälisten asiakkaiden kanssa toimimiseen ja kansainvälisten rahoittajien odotuksiin”, kertoo Michal Kus AHR Architectsilta.

“Suunnittelu tehtiin tiiviinä yhteistyönä ja kansainvälisten sijoittajien vaatimukset ja suunnittelutrendit yhdistettiin saumattomasti paikallisiin kulttuuriarvoihin – tämä ei olisi onnistunut ilman suunnittelutiimimme vahvaa suomalaista arkkitehtiosaamista”.

Vaikka suurin osa suunnittelutyöstä oli jo tehty, COVID-19-pandemia korosti paikallisen yhteistyökumppanin tarvetta projektissa, sillä matkustusrajoitusten tullessa voimaan kansainvälinen tiimi ei pystynyt vierailemaan konepajalla.

Luottamusta rakentamassa

Me toimimme projektissa suomalaisen rakentamisen asiantuntijoina ja koordinoimme AHR Architectsin suunnitelmien yhteensopivuutta paikallisten säädösten kanssa sekä laadimme toteutussuunnitelmia. Hoidimme myös lupaprosesseja kansainvälisen tiimin puolesta ja varmistimme projektin sujuvan etenemisen.

Pääsuunnittelija ja konservointiasiantuntija tulivat Saatsilta. Selvitimme yhdessä Museoviraston suojeleman kohteen korjausrakentamiseen liittyviä lupa-asioita.

”Suomalaiset museoviranomaiset ovat olleet positiivinen yllätys. Yhteistyö heidän kanssaan on ollut erittäin rakentavaa, ja Laitila ja Saatsi ovat onnistuneet muodostamaan luottamussuhteen heihin”, sanoo Kus.

Pasilan konepajan uudistusprojekti ja yhteistyömme muiden toimijoiden kanssa jatkuvat edelleen. Korjausrakentaminen jatkuu vanhassa konepajassa, ja alueelle on tulossa myös uudisrakentamista, joka kehittää historiallisesti merkittävää, elinvoimaista aluetta entisestään ja luo uusia tiloja työlle ja vapaa-ajalle. Konepajalle on suunniteltu toimistotilaa, ravintoloita ja urheilutiloja, ja helsinkiläiset ovatkin jo ottaneet omakseen osat, jotka konepajasta on avattu.

Mikä on sinun seuraava rakennusprojektisi?

Me tarjoamme suunnittelupalveluita vuosikymmenten kokemuksella. Yhdistämme työssämme suomalaisen osaamisen ja kokemuksen kansainvälisten toimijoiden kanssa työskentelystä. Ota meihin yhteyttä – katsotaan, miten voisimme toteuttaa sinun rakennusprojektisi.


Lue lisää

Asiakastarinat

Toimiston sisustussuunnittelu: toimivia tiloja ja parempaa akustiikkaa Eduhouselle

Koulutusorganisaatio Eduhousen työntekijät halusivat toimitiloihinsa lisää viihtyisyyttä ja parempia akustisia ominaisuuksia. Oivaltavat ratkaisut toivat avotoimistoon uudenlaisen, akustiikan huomioon ottavan sisustuksen.

Toimiston sisustussuunnittelu: toimivia tiloja ja parempaa akustiikkaa Eduhouselle
Asiakastarinat

Esteetöntä asumista Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kodeissa

Olemme toimineet Kehitysvammaisten Palvelusäätiön suunnittelukumppanina yli vuosikymmenen ajan. Yhdessä kehitämme kehitysvammaisille kodikasta ja yksilöllistä asumista.

Esteetöntä asumista Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kodeissa
Asiakastarinat

Laitila Arkkitehdit auttaa Hyphen-arkkitehtitoimistoa mukauttamaan suunnitelmat suomalaiseen ympäristöön

Lokalisointipalvelumme auttoivat globaalia arkkitehtitoimisto Hyphenia tarjoamaan yhdysvaltalaiselle asiakkaalleen Suomen ilmastoon sopivaa ja paikallisen lainsäädännön mukaista arkkitehtisuunnittelua.

Laitila Arkkitehdit auttaa Hyphen-arkkitehtitoimistoa mukauttamaan suunnitelmat suomalaiseen ympäristöön