Asiakastarinat

Pasilan konepaja: uusi elämä historialliselle tehdasalueelle

Aikoinaan junavaunujen rakentamiseen ja huoltoon käytetty Pasilan konepaja on käynyt läpi suuren muutoksen vilkkaasta tehdasalueesta kaupunkilaisten suosimaksi ajanviettopaikaksi. Meillä on ollut ilo olla mukana korjausrakennusprojektissa, jonka myötä historiallisesta konepajasta kuoriutuu jotain aivan uutta.

Kansainvälistä suunnitteluyhteistyötä Helsingin sydämessä

Konepajan tarina alkaa vuodesta 1903, jolloin junavaunujen tuotanto aloitettiin Pasilassa. Tuotannon päätyttyä 1990-luvulla konepajalla toimi väliaikaisesti taiteilijoiden ja pienyrittäjien työ- ja liiketiloja. Vuonna 2016 Yhdysvaltojen entinen Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck liikekumppaninsa Cameron Sawyerin kanssa alkoi suunnitella entisen tehdasalueen muuntamista nykyaikaiseksi kaupunkilaisten olohuoneeksi. Museoviraston suojeleman kohteen korjausrakentamisen suunnitelmissa tuli ottaa huomioon rakennussäädösten lisäksi konepajan pitkä historia ja kulttuuriarvo.

Pasilan konepajan korjaushankkeen arkkitehtisuunnittelusta vastasivat AHR Architects, Saatsi Arkkitehdit ja Laitila Arkkitehdit.

”Arvostimme Laitila Arkkitehtien kykyä yhdistää paikallinen kokemus ja arkkitehtuurin ymmärrys kansainvälisten asiakkaiden kanssa toimimiseen ja kansainvälisten rahoittajien odotuksiin”, kertoo Michal Kus AHR Architectsilta.

“Suunnittelu tehtiin tiiviinä yhteistyönä ja kansainvälisten sijoittajien vaatimukset ja suunnittelutrendit yhdistettiin saumattomasti paikallisiin kulttuuriarvoihin – tämä ei olisi onnistunut ilman suunnittelutiimimme vahvaa suomalaista arkkitehtiosaamista”.

Vaikka suurin osa suunnittelutyöstä oli jo tehty, COVID-19-pandemia korosti paikallisen yhteistyökumppanin tarvetta projektissa, sillä matkustusrajoitusten tullessa voimaan kansainvälinen tiimi ei pystynyt vierailemaan konepajalla.

Luottamusta rakentamassa

Me toimimme projektissa suomalaisen rakentamisen asiantuntijoina ja koordinoimme AHR Architectsin suunnitelmien yhteensopivuutta paikallisten säädösten kanssa sekä laadimme toteutussuunnitelmia. Hoidimme myös lupaprosesseja kansainvälisen tiimin puolesta ja varmistimme projektin sujuvan etenemisen.

Pääsuunnittelija ja konservointiasiantuntija tulivat Saatsilta. Selvitimme yhdessä Museoviraston suojeleman kohteen korjausrakentamiseen liittyviä lupa-asioita.

”Suomalaiset museoviranomaiset ovat olleet positiivinen yllätys. Yhteistyö heidän kanssaan on ollut erittäin rakentavaa, ja Laitila ja Saatsi ovat onnistuneet muodostamaan luottamussuhteen heihin”, sanoo Kus.

Pasilan konepajan uudistusprojekti ja yhteistyömme muiden toimijoiden kanssa jatkuvat edelleen. Korjausrakentaminen jatkuu vanhassa konepajassa, ja alueelle on tulossa myös uudisrakentamista, joka kehittää historiallisesti merkittävää, elinvoimaista aluetta entisestään ja luo uusia tiloja työlle ja vapaa-ajalle. Konepajalle on suunniteltu toimistotilaa, ravintoloita ja urheilutiloja, ja helsinkiläiset ovatkin jo ottaneet omakseen osat, jotka konepajasta on avattu.

Mikä on sinun seuraava rakennusprojektisi?

Me tarjoamme suunnittelupalveluita vuosikymmenten kokemuksella. Yhdistämme työssämme suomalaisen osaamisen ja kokemuksen kansainvälisten toimijoiden kanssa työskentelystä. Ota meihin yhteyttä – katsotaan, miten voisimme toteuttaa sinun rakennusprojektisi.


Lue lisää

Asiakastarinat

Uusi lisäkerros ja julkisivuremontti Tampereen keskustassa sijaitsevaan kerrostaloyhtiöön 

Tampereen keskustassa Näsilinnankadulla sijaitsevaan taloyhtiöön toteutetaan julkisivuremontin lisäksi kokonainen lisäkerros. Puretun vesikaton ja ullakon tilalle rakentuu parhaillaan uusia asuinhuoneistoja.  Projektin suunnitteluvaihe alkoi vuonna 2022 ja kohde valmistuu kesällä 2024. 

Uusi lisäkerros ja julkisivuremontti Tampereen keskustassa sijaitsevaan kerrostaloyhtiöön 
Asiakastarinat

Kylmätilojen laajennus helpotti kiireisen keskuskeittiön arkea

Kuinka tehdään keskuskeittiöön 300 neliön laajennus niin, että yli 15 000 päivittäistä ruoka-annosta valmistuu remontin ajan kuten ennenkin? Suunnittelimme Kymijoen Ravintopalveluiden Kapyysi-keskuskeittiölle tarkkuutta vaativan laajennustyön.

Kylmätilojen laajennus helpotti kiireisen keskuskeittiön arkea
Asiakastarinat

Kauppakeskus Pasaati: monipuolista ja pitkäaikaista suunnittelutyötä

Kotkan keskustassa sijaitseva kauppakeskus Pasaati on palvellut asiakkaitaan jo lähes 20 vuoden ajan. Toimimme edelleen kauppakeskuksen suunnittelukumppanina ja varmistamme, että tilat mukautuvat liikkeiden ja asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin.

Kauppakeskus Pasaati: monipuolista ja pitkäaikaista suunnittelutyötä