Ajatuksia

Innoitusta Asuntomessuilta: Sisustuksen TOP 5 trendit 2023

Loviisan asuntomessut tarjosi sisustusarkkitehdille herkullisia tilakokemuksia niin materiaalien, kuin tilankäytön ja esimerkiksi akustiikankin osalta. Yleisen sisustuselementtien määrän suhteen, jossa joitain vuosia sitten siirryttiin minimalismista more is more-runsauteen, ollaan hiljalleen palaamassa hieman hillitympään ja rauhallisempaan sisustamiseen.

Loviisan asuntomessut tarjosi sisustusarkkitehdille herkullisia tilakokemuksia niin materiaalien, kuin tilankäytön ja esimerkiksi akustiikankin osalta. Yleisen sisustuselementtien määrän suhteen, jossa joitain vuosia sitten siirryttiin minimalismista more is more-runsauteen, ollaan hiljalleen palaamassa hieman hillitympään ja rauhallisempaan sisustamiseen. Harkittu määrä kalustusta, pienesineistöä ja esimerkiksi taideteoksia, tai jopa aivan tyhjät seinät, joilla puupinta toimittaa itsessään katseenvangitsijan virkaa, luovat ympäristön, jossa on levollinen tunnelma. Minimalismi näyttäisi siis tekevän varovaista paluuta – mutta tällä kertaa lämpimänä ja kutsuvana versiona. Selkeää ”messuformaattia” ei kuitenkaan ole havaittavissa, ja kaikille tuntuu olevan tarjolla jotakin – kaikki on ”muotia”, kuten vaatemuodissakin viimeisimpinä vuosina ja myös runsaan rehevästi sisustettuja kokonaisuuksia näkyy. Messuilla saattoi bongata ainakin näitä sisustuksen trendejä.

Luonnonmateriaalit

Kohteissa on käytetty runsaasti luonnonmateriaaleja tai niitä taidokkaasti jäljitteleviä materiaaleja. Esimerkiksi eri puulajien (tai niitä jäljittelevien pintamateriaalien) yhdisteleminen on vapautunut ja lopulta vaikuttaisi, että ne eivät juuri riitele keskenään, vaan toimivat yksinkertaisesti taustalla vaikuttavina maaväreinä – aivan kuten muutenkin yhdisteltäessä erilaisia ruskean, hiekan ja harmaan sävyjä. Puukuoseilla leikitellään esimerkiksi oksaisuuden ja syykuviointien yhdistelmillä. Tässä piilee sekä uhka että mahdollisuus – tulos voi olla levoton, mutta toisaalta elävä ja kiinnostava. Runsas puunkäyttö tuo luonnonläheistä, hyvällä tavalla mökkimäistä, elvyttävää tunnelmaa.

Lisäksi tiloissa ihastuttaa erilaisten kivi- ja mineraalikuosien käyttö. Tiloissa näkyy niin aitoa tiilipintaa, erilaisia laastipintoja ja esimerkiksi keittiöissä kiveä ja kivikuoseja. Marmorikin pitää edelleen pintansa – ja miksi ei pitäisi. Orgaaninen, pehmeä kuviointi on aina viehättänyt ihmissilmää. Suurlaatat ovat myös lyöneet itsensä läpi lopullisesti. Niillä saadaan aikaan ylellinen, yhtenäinen seinäpinta ja yleistyneiden linjakaivojen avulla laatta voi jatkua samassa mittakaavassa myös märkätilojen lattioihin. Lujien luonnonmateriaalien käyttö korostaa kohteiden arkkitehtonisuutta – sisustus on yhtä rakenteiden kanssa. Pysyvää, lujaa ja luotettavaa. Uuden tyyppisistä materiaaleista tai materiaalien käyttötavoista mainittakoon esimerkiksi märkätilaan sopiva epoksilaastipinta ja useammassa kohteessa nähdyt julkitiloista tutut akustiikkamateriaalit, esimerkiksi sisäkattopintoihin kiinnitetty turvelevy, joka tekee tilan äänimaailmasta todella miellyttävän.

Maisema mukaan

Suuret ikkunat ja maisemallisuus korostuvat melkein kaikissa kohteissa. Kehittyneet umpiolasielementit mahdollistavat hyvän lämpöarvon lasille, joten miksipä ei otettaisi kaikkea irti luonnonvalosta. Ikkunoita on sijoiteltu maiseman mukaan ja lattianrajaan ulottuen, mikä tukee esteettömyyttä, kun esimerkiksi pyörätuolista käsin näkee enemmän. Toisaalta suuret ikkunat yhdisteltynä nykyisen kaavoituksen tiiviyteen voivat vaatia kompromisseja yksityisen ja julkisen välillä – etäisyyttä naapuriin on vähän. Onneksi ikkunaan voi asentaa esimerkiksi tyylikkään valoverhon kuten tässä kylpyhuoneessa, tai valita ikkunan, jossa on älyominaisuuksia, kuten lasin läpinäkyvyyden säätely. Myös kookkaita lasitettuja terasseja ja parvekkeita, jopa yksi atrium, näkyy paljon, mikä luo käytännöllisen ”puoliyksityisen” vyöhykkeen sisä- ja ulkotilan välille ja tarjoaa lisää oleskelutilaa lämpiminä kuukausina.

Väritrendit

Värienkäyttö on kiinnostavaa. Vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä nähty ankara miltei aistideprivaatioon ajava valkoisuus, harmaus ja mustavalkoisuus väistyi jokin aika sitten tehdäkseen tilaa todella runsaalle värinkäytölle. Sisustusmessuilla ja julkaisuissa näkyi kylläisiä ja murrettuja, vahvoja sävyjä ja näistä taittamalla tehtyjä skaaloja ja harmonioita, aivan kuin väriopin oppikirjasta. Enää ei tarvinnut valita yhtä tehosteväriä pilkuksi valkoisuuden keskelle. Nyt tuo runsaus on hiukan rauhoittunut, mutta se on jättänyt jälkeensä luvan käyttää väriä isoinakin annoksina. Tästä trendistä on kohteissa havaittavissa kahta virtausta – toisaalta murrettujen, tummienkin värien yhdistelyä edellä mainittuun puumateriaalien maailmaan, toisaalta räväkkää ja valoisaa puhtaiden värien rinnastamista Bauhaus-tyylin ja toisaalta 1990-luvun hengessä. Kumpikin tyylisuunta on silmälle kiinnostava ja kutsuva: aistit saavat ravintoa ja tunnelma on eloisa – elämä ei tunnu ihan niin vakavalta

Säilytyskalusteiden innovaatiot

Keittiöissä näkyy toisaalta monoliittimaisuus ja arkkitehtonisuus – monessa keittiössä ja muissakin kaappikokonaisuuksissa komeroiden yksiväriseen rintamaan aukeaa keskelle työtason mittainen syvennys, jossa kaikki pinnat ovat väritykseltään ja tekstuureiltaan yhteneväisiä. Rajallisen tilan ja säilytystarpeiden luoman haasteen voi ratkaista monella tapaa, esim. rakentamalla kapeaoviset komerot sängyn taakse jätettyyn kapeaan kujaan sekä käyttämällä hyödyksi korkeutta: koko käytävän voi reunustaa lattiasta kattoon komeroilla, joiden saumattomasti yhteen sopivat ovipinnat ovat kuin seinä. Ylellinen tunnelma säilyy, kun materiaalit ovat laadukkaita ja värit valittu ajatuksella.

Valaistusinnovaatiot

Tiloissa näkyi jonkin verran epäsuoran valaistuksen onnistuneita toteutuksia. Led-nauhavalo on sijoitettu eri muotoisten peilien ja kiintokalusteiden taustalle ja myös esimerkiksi seinä-wc:n seinäyksikön taakse tai suihkutilan seinäsyvennykseen. Tämä toteuttaa hyvin sitä valaistussuunnittelun tärkeää eetosta, että pitäisi nähdä valoa ja valaistu kohde, mutta ei valonlähdettä. Kiusahäikäisy on siis minimoitu.

Asuntomessut olivat miellyttävä kokemus visualistin silmille ja muillekin aisteille. Yleisesti ottaen voi huomata, että pehmeät arvot, yksilöllisyys ja ergonomisuus ovat lisääntymässä suunnittelun taustalla. Jopa asukkaiden lemmikit on useammassa kohteessa huomioitu suunnittelussa. Samalla pääsee ihastelemaan rakennusteknologian kehitystä ja saa runsaasti ideoita omaan työhön – ja tietenkin omaan kotiin!


Lue lisää

Ajatuksia

Manu Humppi: Retkeilyrakenteiden suunnittelu Sallan uuteen kansallispuistoon oli retkeilevän arkkitehdin unelmien täyttymys

Arkkitehti Manu Humppi on suunnitellut Sallan kansallispuiston uudet tuvat ja laavut. Rakenteissa on käytetty puurakentamisen uusia ratkaisuja ja tuotteita perinteisiä oppeja unohtamatta. Inspiraatiota suunnitteluun on haettu nykyarkkitehtuurin lisäksi jopa tuhatvuotisista rakentamisen perinteistä.

Manu Humppi: Retkeilyrakenteiden suunnittelu Sallan uuteen kansallispuistoon oli retkeilevän arkkitehdin unelmien täyttymys
Ajatuksia

Käyttäjälähtöinen suunnittelu ja tiedonhankinta

Käyttäjälähtöinen suunnittelu on laadullista tutkimusta, jossa kerätään ymmärrystä siitä, minkälaisia odotuksia ja toiveita rakennuksen tulevilla käyttäjillä on. Käyttäjälähtöisessä suunnittelussa käyttäjä osallistetaan suunnitteluprosessin eri vaiheisiin. Listasimme blogiimme käyttälähtöisen suunnittelun kuusi vaihetta.

Käyttäjälähtöinen suunnittelu ja tiedonhankinta
Ajatuksia

Tilasuunnittelun vaikutus asiakaskokemukseen – huomioi ainakin nämä asiat asiakaspalvelutiloja suunnitellessasi

Asiakaspalvelutilojen huolellinen suunnittelu on ratkaisevassa roolissa asiakaskokemuksen ja palvelun sujuvuuden kannalta. Esittelemme tässä kirjoituksessa kymmenen tärkeää seikkaa, jotka yritysten tulisi huomioida asiakaspalvelutilojensa suunnittelussa.

Tilasuunnittelun vaikutus asiakaskokemukseen – huomioi ainakin nämä asiat asiakaspalvelutiloja suunnitellessasi