Asiakastarinat

Kotkan ja Kouvolan Original Sokos Hotellien päivitykset tehtiin asiakaskokemus ja muunneltavuus edellä

Olemme suunnitelleet useita laajennus- ja korjaushankkeita Kouvolan Original Sokos Hotel Vaakunan ja Kotkan Original Sokos Hotel Seurahuoneen hotelli- ja ravintolatiloihin. Samalla olemme kerryttäneet ymmärrystä hotellihankkeiden erityispiirteistä.

Hotellihankkeita Kymenlaaksossa

Hotellit joutuvat kovalle kulutukselle ja vaativat tiheämpää päivittämistä kuin monet muut kiinteistötyypit. Korjausrakentamisen ja talotekniikan päivityksen lisäksi hotellin tiloja joudutaan usein muokkaamaan palvelemaan uusia käyttötarkoituksia ja asiakastarpeita.

Olemme toimineet Kouvolan Original Sokos Hotel Vaakunan ja Kotkan Original Sokos Hotel Seurahuoneen korjaushankkeiden pää- ja arkkitehtisuunnittelijoina.

”Asiakaskokemus muodostuu siitä, kuinka hyvin rakennus toimii kokonaisuutena”, toteaa arkkitehti Tuukka Karjalainen. ”Pienetkin yksityiskohdat voivat jäädä asiakkaalle mieleen, kuten oikein sijoitetut pistorasiat tai se, oliko parkkipaikkoja tarpeeksi. Siksi suunnittelu lähtee aina liikkeelle asiakkaan tarpeista.”

Suunnittelu lähtee käyttäjästä

Sekä Seurahuoneen että Vaakunan korjaushankkeet toteutettiin niin, että hotelli oli toiminnassa koko hankkeen ajan. Suunnittelijalla on merkittävä rooli projektin vaiheistuksessa: suunnitteluvaiheessa hanke pitää jakaa niin, että hanke pystytään toteuttamaan sopivassa järjestyksessä. Hotellin oma henkilökunta on tässä kullanarvoinen resurssi. Käyttäjiä kuuntelemalla hanke saadaan aikataulutettua ja suunniteltua niin, että hotelli pysyy toimintakykyisenä eikä remontista aiheudu henkilökunnalle tai asiakkaille merkittävää haittaa.

Hotellirakennus pitää sisällään paljon näkymätöntä infraa, esimerkiksi varastotilaa ja henkilöstön taukotiloja. Myös siivouslogistiikka vaatii toimiakseen asianmukaiset tilat. Suunnitteluvaiheessa onkin tärkeää jututtaa asiantuntevia henkilökunnan jäseniä ja ymmärtää heidän työnsä vaatimuksia. Näin tiloista pystytään suunnittelemaan sellaiset, että ne palvelevat heitä ja asiakkaita hotellin kiireisessä arjessa.

Käyttäjälähtöisen suunnittelun periaatteiden ja työkalujen ymmärtäminen auttaa suunnittelijaa käyttäjäymmärryksen keräämisessä. Esimerkiksi keittiöiden suunnittelun toteutimme keittiö- ja siivoushenkilökunnan, laitetoimittajien ja arkkitehdin tiiviinä yhteispelinä, jotta tilat palvelisivat käyttäjiään mahdollisimman hyvin.

”Henkilökuntamme pitää näkemästään ja on tyytyväinen uusiin tiloihin”, kertoo Vaakunan ja Seurahuoneen hotellinjohtaja Olli Järvinen. ”Myös asiakkailta olemme saaneet todella hyvää palautetta molemmissa kohteissa. Hyvä palaute on tietenkin monen tekijän summa, mutta sillä on merkitystä, millaisissa puitteissa työtä tehdään ja millaiset puitteet tarjoamme asiakkaille.”

Hotellien ravintolat vaativat myös suunnittelijalta omanlaistaan osaamista: hotellin ravintolatilojen pitää usein toimia niin aamupalaravintolana, lounasruokalana kuin yökerhonakin. Tiivis käyttöaste asettaa omat vaatimuksensa suunnittelulle, jotta tilat sopivat kaikkiin tarpeellisiin käyttötarkoituksiin ja kestävät kulumista. Lisäksi henkilöstömäärä vaihtelee, joten tilojen valvonnan ja hallinnan on onnistuttava erilaisilla henkilöstömäärillä.

Hotellikorjausten oppeja

Hotellirakennukset ovat usein kokeneet monenlaisia uudistuksia ja muutoksia, ja tämän vuoksi suunnitteluvaiheessa onkin tärkeää varmistaa lähtötietojen paikkansapitävyys huolellisesti. Kiinteistöstä voi löytyä monenlaisia yksityiskohtia, joita ei ole merkitty piirustuksiin. Mitoitukset eivät myöskään välttämättä pidä tarkasti paikkaansa, jos korjaus- ja muutoskierroksia on kertynyt useampia. On siis tärkeää mennä paikan päälle varmistamaan, että suunnittelijalla on tarvittavat lähtötiedot, jotka vastaavat todellisuutta.

Toisaalta nykyisenkin suunnittelijan tärkeä tehtävä on rakennuksen tulevaisuuden ja muuntojoustavuuden varmistaminen. Muutosten tulee olla purettavissa myöhemmin, jotta kiinteistö vastaa jatkossakin hotellitoiminnan muuttuviin vaatimuksiin.

”Kotkan Seurahuone ei ollut alun perin hotelli, vaan rakennuksen käyttötarkoitus on muuttunut vuosien varrella,” hotellinjohtaja Olli Järvinen kertoo. ”Oli siis tärkeää, että suunnittelija otti kopin, kun esimerkiksi mitat eivät kaikkialla pitäneetkään paikkaansa. Olen hyvin tyytyväinen molempien kohteiden lopputulokseen: hankkeissa on osattu ottaa huomioon sekä meidän toiveemme että rakentamiseen liittyvät asiat, joita emme olleet osanneet ennakoida.”

Pää- ja arkkitehtisuunnittelun lisäksi huolehdimme hankkeissa myös rakennuslupien koordinoinnista ja siitä, että muulla suunnitteluryhmällä oli koko ajan saatavillaan ajantasaiset tiedot. Sekä Vaakunan että Seurahuoneen hankkeissa oli mukana paljon samoja suunnittelijoita, mikä helpotti työtä monin tavoin. Tämä onkin pitkäjänteisten kumppanuuksien tärkeää antia: hyväksi havaittuja toimintatapoja voidaan hyödyntää useissa projekteissa, ja tiimiläisten työskentelytavat tulevat tutuiksi.

Tilaa uutiskirje

Tuukka Karjalainen

Vastuuhenkilö:
Tuukka Karjalainen


Lue lisää

Asiakastarinat

Uusi lisäkerros ja julkisivuremontti Tampereen keskustassa sijaitsevaan kerrostaloyhtiöön 

Tampereen keskustassa Näsilinnankadulla sijaitsevaan taloyhtiöön toteutetaan julkisivuremontin lisäksi kokonainen lisäkerros. Puretun vesikaton ja ullakon tilalle rakentuu parhaillaan uusia asuinhuoneistoja.  Projektin suunnitteluvaihe alkoi vuonna 2022 ja kohde valmistuu kesällä 2024. 

Uusi lisäkerros ja julkisivuremontti Tampereen keskustassa sijaitsevaan kerrostaloyhtiöön 
Asiakastarinat

Kylmätilojen laajennus helpotti kiireisen keskuskeittiön arkea

Kuinka tehdään keskuskeittiöön 300 neliön laajennus niin, että yli 15 000 päivittäistä ruoka-annosta valmistuu remontin ajan kuten ennenkin? Suunnittelimme Kymijoen Ravintopalveluiden Kapyysi-keskuskeittiölle tarkkuutta vaativan laajennustyön.

Kylmätilojen laajennus helpotti kiireisen keskuskeittiön arkea
Asiakastarinat

Kauppakeskus Pasaati: monipuolista ja pitkäaikaista suunnittelutyötä

Kotkan keskustassa sijaitseva kauppakeskus Pasaati on palvellut asiakkaitaan jo lähes 20 vuoden ajan. Toimimme edelleen kauppakeskuksen suunnittelukumppanina ja varmistamme, että tilat mukautuvat liikkeiden ja asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin.

Kauppakeskus Pasaati: monipuolista ja pitkäaikaista suunnittelutyötä