Asiakastarinat

Esteetöntä asumista Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kodeissa

Olemme toimineet Kehitysvammaisten Palvelusäätiön suunnittelukumppanina yli vuosikymmenen ajan. Yhdessä kehitämme kehitysvammaisille kodikasta ja yksilöllistä asumista.

Kotaniitty Jokioinen

Jokainen rakennushanke on erilainen

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö tarjoaa valtakunnallisesti koteja kehitysvammaisille ihmisille sekä lyhytaikaishoidon palveluita perheiden erilaisiin tarpeisiin ja elämäntilanteisiin. Olennainen osa KVPS-konsernin toimintaa ovat asumispalvelut ryhmämuotoisissa kodeissa.

Olemme toimineet Kehitysvammaisten Palvelusäätiön suunnittelukumppanina jo vuodesta 2009. Kun kehitysvammaisten laitosmuotoisesta asumisesta on pitkälti luovuttu, tarve muunlaisille tuetun asumisen muodoille on kasvanut. Kehitysvammaisten Palvelusäätiön ryhmämuotoisissa kodeissa ja vuokra-asunnoissa asuminen on laadukasta ja jokainen asukas saa tarvitsemaansa yksilöllistä tukea.

”Kehitysvammaisten Palvelusäätiön on perustanut kehitysvammaisten omaisjärjestö. Tehtävämme on tarjota kehitysvammaisille ihmisille puitteet hyvään elämään”, kertoo säätiön varatoimitusjohtaja ja kiinteistötoimen johtaja Aarne Rajalahti.

”Yhteistyökumppaneina meillä on kuntia ja kaikki Suomen hyvinvointialueet. Kaikki hankkeemme ovat erilaisia, koska uudet asunnot rakennetaan aina vastaamaan tiettyyn tarpeeseen ja niissä pitää huomioida tulevien asukkaiden arjen sujuminen.”

Suunnittelun ohjenuorana on ollut viihtyisyys ja kodikkuus, esteettömyydestä tinkimättä. Lisäksi asuntoja voidaan muokata vastaamaan asukkaiden yksilöllisiä tarpeita.

Hankkeiden ARA-rahoitteisuus tuo myös omat ohjeistuksensa suunnitteluun ja edellyttää yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Ei laitos, vaan itse sisustettu koti

Pitkä yhteistyömme Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kanssa on mahdollistanut suunnitelmien ja asumistoiminnan pitkäjänteisen kehittämisen. Ensimmäinen yhteinen kohteemme valmistui vuonna 2009 Sastamalaan. Sittemmin olemme suunnitelleet noin 20 uudiskohdetta ja korjauksia yli kymmeneen kohteeseen.

”Kaikki asukkaamme ovat erityisasukkaita. On tärkeää, että suunnittelijalla on tietämystä heidän erityisistä tarpeistaan. Meillä säätiönä on toki kokemusta aiheesta jo 30 vuoden edestä, mutta kun sitä on myös suunnittelijalla, suunnittelupulmat ratkeavat helpommin.”

Aarne Rajalahti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö

Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kohteiden suunnittelumme perustuu ohjeistukseen, jonka laadimme yhdessä säätiön kanssa ensimmäisten hankkeiden aikana. Loimme mallin kodeista, joissa on hyvä asua ja jossa erityistarpeet on huomioitu. Kehitämme ohjeistusta jatkuvasti ja keräämme palautetta mallin toimivuudesta. Laitosmaisuutta vältetään – on tärkeää, että jokainen asukas voi sisustaa ja kalustaa asunnosta omannäköisensä.

Sopivia koteja vuosikymmeniksi

Rakennushankkeet ovat usein vaatineet luovaa ongelmanratkaisua esimerkiksi kuntien osoittamien tonttien koon tai sijainnin vuoksi. Esimerkiksi Salon Paulinpuistossa päädyimme poikkeuksellisesti kerrostaloratkaisuun, koska pieni keskustatontti vaati rakentamista ylöspäin. Talo on saanut kehuja niin asukkailta kuin muiltakin salolaisilta. Talosta löytyy myös esteetön uima-allasosasto, joka on kaikkien asukkaiden käytettävissä.

”Lähtökohtamme on se, että teemme oikeita koteja. Vuokrasopimukset voivat kestää kymmeniä vuosia, toisin kuin esimerkiksi vanhuksille suunnatuissa hoivakodeissa. Meille asukkaat saattavat muuttaa nuorena aikuisena ja asua meillä koko ikänsä. Siksi viihtyisyys, turvallisuus ja toimivuus ovat niin tärkeitä”, sanoo Rajalahti.

Markku Mäki-Opas

Vastuuhenkilö:
Markku Mäki-Opas


Lue lisää

Asiakastarinat

Laitila Arkkitehdit auttaa Hyphen-arkkitehtitoimistoa mukauttamaan suunnitelmat suomalaiseen ympäristöön

Lokalisointipalvelumme auttoivat globaalia arkkitehtitoimisto Hyphenia tarjoamaan yhdysvaltalaiselle asiakkaalleen Suomen ilmastoon sopivaa ja paikallisen lainsäädännön mukaista arkkitehtisuunnittelua.

Laitila Arkkitehdit auttaa Hyphen-arkkitehtitoimistoa mukauttamaan suunnitelmat suomalaiseen ympäristöön
Asiakastarinat

Kotkan ja Kouvolan Original Sokos Hotellien päivitykset tehtiin asiakaskokemus ja muunneltavuus edellä

Olemme suunnitelleet useita laajennus- ja korjaushankkeita Kouvolan Original Sokos Hotel Vaakunan ja Kotkan Original Sokos Hotel Seurahuoneen hotelli- ja ravintolatiloihin. Samalla olemme kerryttäneet ymmärrystä hotellihankkeiden erityispiirteistä.

Kotkan ja Kouvolan Original Sokos Hotellien päivitykset tehtiin asiakaskokemus ja muunneltavuus edellä
Asiakastarinat

Kymsoten Lasten terveyspalveluiden tilat saivat piristystä eläinmaalauksista

Kymsoten Lasten terveyspalveluiden tilat, joissa toimivat lasten kehitykselliset palvelut ja lastenpsykiatria, kaipasivat väriä ilahduttamaan nuoria asiakkaita. Sisustusarkkitehdin ilmeikkäät seinämaalaukset tekevät tiloista viihtyisämmät ja auttavat pieniä asiakkaita suunnistamaan käytävillä.

Kymsoten Lasten terveyspalveluiden tilat saivat piristystä eläinmaalauksista