Asiakastarinat

Esteetöntä asumista Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kodeissa

Olemme toimineet Kehitysvammaisten Palvelusäätiön suunnittelukumppanina yli vuosikymmenen ajan. Yhdessä kehitämme kehitysvammaisille kodikasta ja yksilöllistä asumista.

Kotaniitty Jokioinen

Jokainen rakennushanke on erilainen

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö tarjoaa valtakunnallisesti koteja kehitysvammaisille ihmisille sekä lyhytaikaishoidon palveluita perheiden erilaisiin tarpeisiin ja elämäntilanteisiin. Olennainen osa KVPS-konsernin toimintaa ovat asumispalvelut ryhmämuotoisissa kodeissa.

Olemme toimineet Kehitysvammaisten Palvelusäätiön suunnittelukumppanina jo vuodesta 2009. Kun kehitysvammaisten laitosmuotoisesta asumisesta on pitkälti luovuttu, tarve muunlaisille tuetun asumisen muodoille on kasvanut. Kehitysvammaisten Palvelusäätiön ryhmämuotoisissa kodeissa ja vuokra-asunnoissa asuminen on laadukasta ja jokainen asukas saa tarvitsemaansa yksilöllistä tukea.

”Kehitysvammaisten Palvelusäätiön on perustanut kehitysvammaisten omaisjärjestö. Tehtävämme on tarjota kehitysvammaisille ihmisille puitteet hyvään elämään”, kertoo säätiön varatoimitusjohtaja ja kiinteistötoimen johtaja Aarne Rajalahti.

”Yhteistyökumppaneina meillä on kuntia ja kaikki Suomen hyvinvointialueet. Kaikki hankkeemme ovat erilaisia, koska uudet asunnot rakennetaan aina vastaamaan tiettyyn tarpeeseen ja niissä pitää huomioida tulevien asukkaiden arjen sujuminen.”

Suunnittelun ohjenuorana on ollut viihtyisyys ja kodikkuus, esteettömyydestä tinkimättä. Lisäksi asuntoja voidaan muokata vastaamaan asukkaiden yksilöllisiä tarpeita.

Hankkeiden ARA-rahoitteisuus tuo myös omat ohjeistuksensa suunnitteluun ja edellyttää yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Ei laitos, vaan itse sisustettu koti

Pitkä yhteistyömme Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kanssa on mahdollistanut suunnitelmien ja asumistoiminnan pitkäjänteisen kehittämisen. Ensimmäinen yhteinen kohteemme valmistui vuonna 2009 Sastamalaan. Sittemmin olemme suunnitelleet noin 20 uudiskohdetta ja korjauksia yli kymmeneen kohteeseen.

”Kaikki asukkaamme ovat erityisasukkaita. On tärkeää, että suunnittelijalla on tietämystä heidän erityisistä tarpeistaan. Meillä säätiönä on toki kokemusta aiheesta jo 30 vuoden edestä, mutta kun sitä on myös suunnittelijalla, suunnittelupulmat ratkeavat helpommin.”

Aarne Rajalahti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö

Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kohteiden suunnittelumme perustuu ohjeistukseen, jonka laadimme yhdessä säätiön kanssa ensimmäisten hankkeiden aikana. Loimme mallin kodeista, joissa on hyvä asua ja jossa erityistarpeet on huomioitu. Kehitämme ohjeistusta jatkuvasti ja keräämme palautetta mallin toimivuudesta. Laitosmaisuutta vältetään – on tärkeää, että jokainen asukas voi sisustaa ja kalustaa asunnosta omannäköisensä.

Sopivia koteja vuosikymmeniksi

Rakennushankkeet ovat usein vaatineet luovaa ongelmanratkaisua esimerkiksi kuntien osoittamien tonttien koon tai sijainnin vuoksi. Esimerkiksi Salon Paulinpuistossa päädyimme poikkeuksellisesti kerrostaloratkaisuun, koska pieni keskustatontti vaati rakentamista ylöspäin. Talo on saanut kehuja niin asukkailta kuin muiltakin salolaisilta. Talosta löytyy myös esteetön uima-allasosasto, joka on kaikkien asukkaiden käytettävissä.

”Lähtökohtamme on se, että teemme oikeita koteja. Vuokrasopimukset voivat kestää kymmeniä vuosia, toisin kuin esimerkiksi vanhuksille suunnatuissa hoivakodeissa. Meille asukkaat saattavat muuttaa nuorena aikuisena ja asua meillä koko ikänsä. Siksi viihtyisyys, turvallisuus ja toimivuus ovat niin tärkeitä”, sanoo Rajalahti.

Markku Mäki-Opas

Vastuuhenkilö:
Markku Mäki-Opas


Lue lisää

Asiakastarinat

Uusi lisäkerros ja julkisivuremontti Tampereen keskustassa sijaitsevaan kerrostaloyhtiöön 

Tampereen keskustassa Näsilinnankadulla sijaitsevaan taloyhtiöön toteutetaan julkisivuremontin lisäksi kokonainen lisäkerros. Puretun vesikaton ja ullakon tilalle rakentuu parhaillaan uusia asuinhuoneistoja.  Projektin suunnitteluvaihe alkoi vuonna 2022 ja kohde valmistuu kesällä 2024. 

Uusi lisäkerros ja julkisivuremontti Tampereen keskustassa sijaitsevaan kerrostaloyhtiöön 
Asiakastarinat

Kylmätilojen laajennus helpotti kiireisen keskuskeittiön arkea

Kuinka tehdään keskuskeittiöön 300 neliön laajennus niin, että yli 15 000 päivittäistä ruoka-annosta valmistuu remontin ajan kuten ennenkin? Suunnittelimme Kymijoen Ravintopalveluiden Kapyysi-keskuskeittiölle tarkkuutta vaativan laajennustyön.

Kylmätilojen laajennus helpotti kiireisen keskuskeittiön arkea
Asiakastarinat

Kauppakeskus Pasaati: monipuolista ja pitkäaikaista suunnittelutyötä

Kotkan keskustassa sijaitseva kauppakeskus Pasaati on palvellut asiakkaitaan jo lähes 20 vuoden ajan. Toimimme edelleen kauppakeskuksen suunnittelukumppanina ja varmistamme, että tilat mukautuvat liikkeiden ja asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin.

Kauppakeskus Pasaati: monipuolista ja pitkäaikaista suunnittelutyötä