Kysyin itseltäni ”Miksi?”
Elämätapamuutos on tuonut mukanaan kauniit kuulaat syysaamut ja auringonnousut, joiden ensisäteet ovat ikuistuneet myös valokuviin juoksulenkin lomassa. Onneksi syksy on ollut kaunis, eikä motivaatiota ole tarvinnut heti kerätä kaatosateessa.

Aikaisempi rytmi on paitsi taannut pidemmät ja paremmat unet, myös sänkyyn on tullut kaaduttua jo aiemmin. Televisio on käytännössä jäänyt kokonaan – jo viikossa. Ruudut ja näytöt ovat vaihtuneet lukemiseen, tavoitteena on nytkin saada tämä teksti pulkkaan, että ehtii vielä syventyä kirjaan ennen kuin on aika sammuttaa lukuvalo ja käydä yöpuulle.
Viimeisimpänä opuksena yöpöydän kulmalla on lojunut Simon Sinekin seitsemän vuoden takainen menestysteos ”Start With Why?”, joka syystä tai kolmannesta on tähän saakka jäänyt lukematta. Tunnustan hankkineeni sen, kun näin Simonin puheen Nordic Business Forumissa vuosi sitten. Kirjasta voi olla montaa mieltä. Joka tapauksessa sain itseni kiinni työmatkalla autossa pohtimasta, miksi teen sitä mitä teen. Miksi olen arkkitehti?
En osannut suoralta kädeltä vastata kysymykseen, mikä oli aika hämmentävää. Pää oli hetken aivan tyhjä. En ole tosissani koskaan kyseenalaistanut ammatinvalintaani – yrittäjäksi ryhtymistä kaikkein vaikeimpina hetkinä kylläkin. Mutta palataan tuohon kysymykseen ”Miksi?”. En ole koskaan samaistunut mustaan turtleneck-villapaitaan tai paksusankaisiin silmälaseihin, vaikka voisin kyllä käyttää kumpaakin. En ole kulkenut alalle perinteistä kisällinpolkua, vaan hypännyt suoraan suuriin saappaisiin. Välillä olen kyllä kaivannut mentoria rinnalle, ettei tarvitsisi kompastua jokaiseen kiveen. En myöskään koe olevani taiteilija. Joskus toivon, että olisin.
Olen enemmänkin pragmaatikko. Rakennusten pitää toimia käytössä, tai niitä ei kannata rakentaa. Tässä mielessä taide on minulle toissijaista, mutta ei missään nimessä poissulkevaa. Pohjapiirrosten osalta arkkitehtisuunnittelu on matemaattisesteettinen peli, jota pelataan kolmiulotteisella pelilaudalla. Rakennuksen tilojen suunnittelu siten, että ratkaisu on toiminnallisesti ja esteettisesti onnistunut palautuu lopulta tilojen mittoihin ja mittasuhteisiin sekä niiden keskinäisiin suhteisiin. Olen verrannut tätä työtä aiemmin rubikin kuution tai ristisanatehtävien ratkaisemiseen. Se on kolmiulotteista matemaattista päättelytyötä, jota luonnosvaiheessa teen usein käsin piirtämällä – eli aivojumppaa parhaimmillaan! Tällaisten tehtävien ratkaiseminen on siis itseasiassa viihdettä ja ajanvietettä! Saako työstään tykätä näin paljon?
Matemaattiset näppiharjoitukset ovat kohdallani vain yksi oikea vastaus kysymykseen ”Miksi?”. Miksi sinä teet juuri sitä, mitä teet?
Lue lisää
Käyttäjälähtöisen arkkitehtisuunnittelun viisi keskeistä osatekijää
Käyttäjälähtöisen arkkitehtisuunnittelun tavoitteena on tuottaa tiloja, rakennuksia ja ympäristöjä, jotka vastaavat niitä käyttävien ihmisten tarpeita ja mieltymyksiä.
Listasimme blogiimme käyttäjälähtöisen suunnittelun viisi keskeistä osatekijää.
Käyttäjälähtöisen arkkitehtisuunnittelun viisi keskeistä osatekijääAllianssimalli rakentamisessa: peruskorjaushanke uudistaa Kouvolan Asuntojen vuokrakohteet
Allianssimalli on nouseva trendi varsinkin julkisen puolen rakentamisessa. Malli painottaa yhteistyön ja innovatiivisen ongelmanratkaisun merkitystä ja takaa tilaajalle kustannustehokkaan loppuratkaisun. Tässä blogisarjassa seuraamme Kouvolan Asuntojen perusparannushankkeen etenemistä ja jaamme matkan varrella kertyneitä oppeja allianssin toiminnasta.
Allianssimalli rakentamisessa: peruskorjaushanke uudistaa Kouvolan Asuntojen vuokrakohteetLaitila Arkkitehdit mukana kehittämässä Haminan Seurahuoneen korttelia
Laadimme Haminan Seurahuoneen korttelille Master Planin ja investointistrategian, jonka pohjalta korttelin kehittämistä jatketaan sekä paikallisia yrityksiä, kaupunkilaisia että matkailijoita palvelevaksi kokonaisuudeksi. Käyttäjälähtöinen hanke alkaa kaikille avoimella kyselytutkimuksella.
Laitila Arkkitehdit mukana kehittämässä Haminan Seurahuoneen korttelia