Ajatuksia

Kysyin itseltäni ”Miksi?”

Elämätapamuutos on tuonut mukanaan kauniit kuulaat syysaamut ja auringonnousut, joiden ensisäteet ovat ikuistuneet myös valokuviin juoksulenkin lomassa. Onneksi syksy on ollut kaunis, eikä motivaatiota ole tarvinnut heti kerätä kaatosateessa.

Kaupunkikuvaa Dubain kattojen yltä

Aikaisempi rytmi on paitsi taannut pidemmät ja paremmat unet, myös sänkyyn on tullut kaaduttua jo aiemmin. Televisio on käytännössä jäänyt kokonaan – jo viikossa. Ruudut ja näytöt ovat vaihtuneet lukemiseen, tavoitteena on nytkin saada tämä teksti pulkkaan, että ehtii vielä syventyä kirjaan ennen kuin on aika sammuttaa lukuvalo ja käydä yöpuulle.

Viimeisimpänä opuksena yöpöydän kulmalla on lojunut Simon Sinekin seitsemän vuoden takainen menestysteos ”Start With Why?”, joka syystä tai kolmannesta on tähän saakka jäänyt lukematta. Tunnustan hankkineeni sen, kun näin Simonin puheen Nordic Business Forumissa vuosi sitten. Kirjasta voi olla montaa mieltä. Joka tapauksessa sain itseni kiinni työmatkalla autossa pohtimasta, miksi teen sitä mitä teen. Miksi olen arkkitehti?

En osannut suoralta kädeltä vastata kysymykseen, mikä oli aika hämmentävää. Pää oli hetken aivan tyhjä. En ole tosissani koskaan kyseenalaistanut ammatinvalintaani – yrittäjäksi ryhtymistä kaikkein vaikeimpina hetkinä kylläkin. Mutta palataan tuohon kysymykseen ”Miksi?”. En ole koskaan samaistunut mustaan turtleneck-villapaitaan tai paksusankaisiin silmälaseihin, vaikka voisin kyllä käyttää kumpaakin. En ole kulkenut alalle perinteistä kisällinpolkua, vaan hypännyt suoraan suuriin saappaisiin. Välillä olen kyllä kaivannut mentoria rinnalle, ettei tarvitsisi kompastua jokaiseen kiveen. En myöskään koe olevani taiteilija. Joskus toivon, että olisin.

Olen enemmänkin pragmaatikko. Rakennusten pitää toimia käytössä, tai niitä ei kannata rakentaa. Tässä mielessä taide on minulle toissijaista, mutta ei missään nimessä poissulkevaa. Pohjapiirrosten osalta arkkitehtisuunnittelu on  matemaattisesteettinen peli, jota pelataan kolmiulotteisella pelilaudalla. Rakennuksen tilojen suunnittelu siten, että ratkaisu on toiminnallisesti ja esteettisesti onnistunut palautuu lopulta tilojen mittoihin ja mittasuhteisiin sekä niiden keskinäisiin suhteisiin. Olen verrannut tätä työtä aiemmin rubikin kuution tai ristisanatehtävien ratkaisemiseen. Se on kolmiulotteista matemaattista päättelytyötä, jota luonnosvaiheessa teen usein käsin piirtämällä – eli aivojumppaa parhaimmillaan! Tällaisten tehtävien ratkaiseminen on siis itseasiassa viihdettä ja ajanvietettä! Saako työstään tykätä näin paljon?

Matemaattiset näppiharjoitukset ovat kohdallani vain yksi oikea vastaus kysymykseen ”Miksi?”. Miksi sinä teet juuri sitä, mitä teet?

Lue lisää

Ajatuksia

Muuttuva kaupunkitila: näin uusi ja vanha löytävät sopusoinnun

Koronapandemia on kääntänyt muuttovirtoja poispäin kaupungista ihmisten etsiessä tilavampia koteja ja luonnonläheisempää elämää. Kaupungistumisen megatrendi ei silti näytä hiipumisen merkkejä. Kaupunkien väkilukujen kasvaessa kaupunkitiloja on pakko tiivistää ja parannella niin korjaus- kuin uudisrakentamisen avulla.

Muuttuva kaupunkitila: näin uusi ja vanha löytävät sopusoinnun
Ajatuksia

Käyttäjälähtöinen suunnittelu päiväkodissa: lapset käyttäjäryhmänä

Ihmisen suhde ympäristöönsä on transaktionaalinen, eli ympäristö vaikuttaa ihmiseen ja ihminen vaikuttaa sekä tiedostaen että tiedostamattaan ympäristöönsä. Myös lapsille tulisi tarjota mahdollisuus saada äänensä kuuluviin ja päästä osaksi tilojen suunnittelua.

Käyttäjälähtöinen suunnittelu päiväkodissa: lapset käyttäjäryhmänä
Ajatuksia

Miten tuottaa hyvää asumista?

Kaksihenkisen asuntokunnan laadukkaan asumisen on sanottu tarvitsevan vähintään 55-60 m2 asuinpinta-alaa. Uudisasuntotuotannossa me olemme toimistossamme suunnitelleet tuon kokoisia asuntoja viimeksi ennen 2008 finanssikriisiä. Toteuttajien toiveet asuntojen keskipinta-alasta ovat tiukentuneet vuosi vuodelta. Kun korona-virus sulki ihmiset keväällä koteihinsa, moni huomasi, ettei oma asunto taivukaan siihen, että kaksi aikuista yrittää tehdä kotona töitä lasten ja lemmikkien temmeltäessä ympärillä. Tilaa rauhoittumiseen ja keskittymiseen ei ole tarpeeksi, tai sitä ei ole lainkaan.

Miten tuottaa hyvää asumista?