Ajatuksia

Asunnonostajan muistilista 2: Makuuhuoneet

Makuuhuoneet ovat pienentyneet muun asunnon mukana suomalaisessa asuntotuotannossa. Edes pohjaratkaisu, jossa parisängyn kummallekin puolelle mennään omasta oviaukosta, ei ole enää mikään harvinaisuus. Sellaisia on suunniteltu meidänkin toimistossamme. Hyvin käytettynä tällainen totutun ajattelun kyseenalaistaminen antaa paljon lisäarvoa asuttavuudelle. Usein näkee kuitenkin asuntoja, joissa lattiapinta-alasta 20 tai jopa 30 % saattaa olla asunnossa liikkumiseen käytettävää tilaa. Tällöin asunnon kalustettavuus jää heikoksi.

Mahtuvatko kalusteet makuuhuoneeseen?

Asuntojen keskipinta-alan lasku asettaa melkoisesti haasteita huoneiden kalustamiselle. Parisänky vaatii ympärilleen yllättävän paljon tilaa. Jotta sänky olisi mukava käyttää molemmin puolin, tulisi sen sivuilla olla vähintään 500 mm vapaata tilaa. Jos sängyn vieressä tai jalkopäässä on komero, tulisi tilaa näiden välissä olla 800 mm.

Sängyn vierellä oleva yöpöytä saattaa tarvita jopa 600 mm tilaa. Avautuva komeron ovi tarvitsee myös 600 mm, mikä tarkoittaa 1200 mm tilantarvetta sängyn viereen, jos kaapin ovi avautuu yöpöydän paikalle, kuten alapuoleisessa esimerkkikuvassa.

Kuva1_Sivu_1

Yllä olevan kuvan makuuhuoneen koko on 9 m2. Huoneen mitat 3200 x 2900 eivät kuulosta kovin pieniltä. Mutta, kuten kuvasta näkyy, sängyn ympärillä mahtuu käytännössä liikkumaan vain sivuttain. Kunnollista yöpöytää huoneeseen ei mahdu lainkaan, hoikemmalla asukkaalla sentään jonkinlainen senkki tai piironki sängyn jalkopäähän.

Alapuoleisessa kuvassa huoneen koko on vain 8,5 m2. Huoneen mitat ovat 3500 x 2400 mm. Tällaisia ei onneksi juurikaan elävässä elämässä kahden ihmisen makuuhuoneina tapaa. Asuinhuoneen tulee määräysten mukaan olla vähintään 7 m2 suuruinen, joten alla oleva esimerkki on kuitenkin aivan mahdollinen ja luvallinen toteuttaa. Tilaa ei ole todellakaan liikaa: sängyn sivuille joutuu hivuttautumaan sivuttain. Kunnollista yöpöytää ei mahdu tällaiseen makuuhuoneeseen, eikä sinne sovi myöskään muita kalusteita.

Kuva1_Sivu_2

Jotta huone olisi kunnolla kalustettava, pariskunnan makuuhuoneen lattian minimimitat ovat näin ollen 3100–3700 mm x 2800–2900 mm, sekä komeroiden pinta-ala tähän päälle. Nuoremmilla perheillä vaatimukset ovat vielä kovemmat tilantarpeen suhteen, jos makuuhuoneeseen halutaan mahtuvan pinnasänky.

Varmista kalustettavuus ja säilytystilan määrä

Nykyään yleiset, jopa alle 10 m2 suuruiset huoneet ovat siis mitoitukseltaan erittäin niukkoja ja kalustamisen kannalta hankalia. Vanhemmissa kerrostaloissa huoneet ovat yleensä isompia, jolloin kalustamisongelmiin ei törmää.

Kun olet ostamassa asuntoa ja kierrät katsomassa eri kohteita, ota kamera ja mittanauha sekä muistiinpanovälineet mukaan. Kalustamisen vaihtoehtoja kannattaa alkaa pyöritellä jo ensimmäisellä käynnillä, eikä vasta kauppakirjojen allekirjoituksen jälkeen.

Aina kannattaa tarkistaa ainakin:

  • Huoneen mitat
  • Miten sänky sijoittuu huoneeseen (monesti vaihtoehtoja on vain yksi)
  • Miten sänky sijoittuu suhteessa komeroihin?
  • Säilytystilan määrä: aikuiselle oman kokemukseni mukaan vähintään 1 hyllykomero ja 1 tankokaappi
  • Ikkunan sijainti suhteessa sänkyyn, esimerkiksi kuvan 2 tapauksessa ikkuna olisi todellä lähellä sänkyä, mikä aiheuttaa vedon tunnetta
  • Komeroiden / vaatehuoneen käytettävyys, jääkö komeroita avautuvan huoneen oven taakse; ahtaassa huonetilassa ristiin avautuvien ovien väistely turhauttavaa

Apunasi sisustuspulmissa

Kaipaako nykyinen makuuhuoneesi uutta sisustusta tai parempia säilytysratkaisuja? Sisustusarkkitehtimme auttaa mielellään unelmiesi makuuhuoneen suunnittelussa. Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje


Lue lisää

Ajatuksia

Manu Humppi: Retkeilyrakenteiden suunnittelu Sallan uuteen kansallispuistoon oli retkeilevän arkkitehdin unelmien täyttymys

Arkkitehti Manu Humppi on suunnitellut Sallan kansallispuiston uudet tuvat ja laavut. Rakenteissa on käytetty puurakentamisen uusia ratkaisuja ja tuotteita perinteisiä oppeja unohtamatta. Inspiraatiota suunnitteluun on haettu nykyarkkitehtuurin lisäksi jopa tuhatvuotisista rakentamisen perinteistä.

Manu Humppi: Retkeilyrakenteiden suunnittelu Sallan uuteen kansallispuistoon oli retkeilevän arkkitehdin unelmien täyttymys
Ajatuksia

Käyttäjälähtöinen suunnittelu ja tiedonhankinta

Käyttäjälähtöinen suunnittelu on laadullista tutkimusta, jossa kerätään ymmärrystä siitä, minkälaisia odotuksia ja toiveita rakennuksen tulevilla käyttäjillä on. Käyttäjälähtöisessä suunnittelussa käyttäjä osallistetaan suunnitteluprosessin eri vaiheisiin. Listasimme blogiimme käyttälähtöisen suunnittelun kuusi vaihetta.

Käyttäjälähtöinen suunnittelu ja tiedonhankinta
Ajatuksia

Innoitusta Asuntomessuilta: Sisustuksen TOP 5 trendit 2023

Loviisan asuntomessut tarjosi sisustusarkkitehdille herkullisia tilakokemuksia niin materiaalien, kuin tilankäytön ja esimerkiksi akustiikankin osalta. Yleisen sisustuselementtien määrän suhteen, jossa joitain vuosia sitten siirryttiin minimalismista more is more-runsauteen, ollaan hiljalleen palaamassa hieman hillitympään ja rauhallisempaan sisustamiseen.

Innoitusta Asuntomessuilta: Sisustuksen TOP 5 trendit 2023