Ajatuksia

Asunnonostajan muistilista 2: Makuuhuoneet

Makuuhuoneet ovat pienentyneet muun asunnon mukana suomalaisessa asuntotuotannossa. Edes pohjaratkaisu, jossa parisängyn kummallekin puolelle mennään omasta oviaukosta, ei ole enää mikään harvinaisuus. Sellaisia on suunniteltu meidänkin toimistossamme. Hyvin käytettynä tällainen totutun ajattelun kyseenalaistaminen antaa paljon lisäarvoa asuttavuudelle. Usein näkee kuitenkin asuntoja, joissa lattiapinta-alasta 20 tai jopa 30 % saattaa olla asunnossa liikkumiseen käytettävää tilaa. Tällöin asunnon kalustettavuus jää heikoksi.

Mahtuvatko kalusteet makuuhuoneeseen?

Asuntojen keskipinta-alan lasku asettaa melkoisesti haasteita huoneiden kalustamiselle. Parisänky vaatii ympärilleen yllättävän paljon tilaa. Jotta sänky olisi mukava käyttää molemmin puolin, tulisi sen sivuilla olla vähintään 500 mm vapaata tilaa. Jos sängyn vieressä tai jalkopäässä on komero, tulisi tilaa näiden välissä olla 800 mm.

Sängyn vierellä oleva yöpöytä saattaa tarvita jopa 600 mm tilaa. Avautuva komeron ovi tarvitsee myös 600 mm, mikä tarkoittaa 1200 mm tilantarvetta sängyn viereen, jos kaapin ovi avautuu yöpöydän paikalle, kuten alapuoleisessa esimerkkikuvassa.

Kuva1_Sivu_1

Yllä olevan kuvan makuuhuoneen koko on 9 m2. Huoneen mitat 3200 x 2900 eivät kuulosta kovin pieniltä. Mutta, kuten kuvasta näkyy, sängyn ympärillä mahtuu käytännössä liikkumaan vain sivuttain. Kunnollista yöpöytää huoneeseen ei mahdu lainkaan, hoikemmalla asukkaalla sentään jonkinlainen senkki tai piironki sängyn jalkopäähän.

Alapuoleisessa kuvassa huoneen koko on vain 8,5 m2. Huoneen mitat ovat 3500 x 2400 mm. Tällaisia ei onneksi juurikaan elävässä elämässä kahden ihmisen makuuhuoneina tapaa. Asuinhuoneen tulee määräysten mukaan olla vähintään 7 m2 suuruinen, joten alla oleva esimerkki on kuitenkin aivan mahdollinen ja luvallinen toteuttaa. Tilaa ei ole todellakaan liikaa: sängyn sivuille joutuu hivuttautumaan sivuttain. Kunnollista yöpöytää ei mahdu tällaiseen makuuhuoneeseen, eikä sinne sovi myöskään muita kalusteita.

Kuva1_Sivu_2

Jotta huone olisi kunnolla kalustettava, pariskunnan makuuhuoneen lattian minimimitat ovat näin ollen 3100–3700 mm x 2800–2900 mm, sekä komeroiden pinta-ala tähän päälle. Nuoremmilla perheillä vaatimukset ovat vielä kovemmat tilantarpeen suhteen, jos makuuhuoneeseen halutaan mahtuvan pinnasänky.

Varmista kalustettavuus ja säilytystilan määrä

Nykyään yleiset, jopa alle 10 m2 suuruiset huoneet ovat siis mitoitukseltaan erittäin niukkoja ja kalustamisen kannalta hankalia. Vanhemmissa kerrostaloissa huoneet ovat yleensä isompia, jolloin kalustamisongelmiin ei törmää.

Kun olet ostamassa asuntoa ja kierrät katsomassa eri kohteita, ota kamera ja mittanauha sekä muistiinpanovälineet mukaan. Kalustamisen vaihtoehtoja kannattaa alkaa pyöritellä jo ensimmäisellä käynnillä, eikä vasta kauppakirjojen allekirjoituksen jälkeen.

Aina kannattaa tarkistaa ainakin:

  • Huoneen mitat
  • Miten sänky sijoittuu huoneeseen (monesti vaihtoehtoja on vain yksi)
  • Miten sänky sijoittuu suhteessa komeroihin?
  • Säilytystilan määrä: aikuiselle oman kokemukseni mukaan vähintään 1 hyllykomero ja 1 tankokaappi
  • Ikkunan sijainti suhteessa sänkyyn, esimerkiksi kuvan 2 tapauksessa ikkuna olisi todellä lähellä sänkyä, mikä aiheuttaa vedon tunnetta
  • Komeroiden / vaatehuoneen käytettävyys, jääkö komeroita avautuvan huoneen oven taakse; ahtaassa huonetilassa ristiin avautuvien ovien väistely turhauttavaa

Apunasi sisustuspulmissa

Kaipaako nykyinen makuuhuoneesi uutta sisustusta tai parempia säilytysratkaisuja? Sisustusarkkitehtimme auttaa mielellään unelmiesi makuuhuoneen suunnittelussa. Ota yhteyttä!


Lue lisää

Ajatuksia

Asunnonostajan muistilista 1: Keittiö

Asunnon hankinta ja remontointi on stressaavaa. Kumpikin on useimmille meistä merkittävä investointi, johon sitoudutaan pitkäksi aikaa. Netti on pullollaan asunnonostajan muistilistoja, joissa käydään läpi asunnon hankkimisen juridinen puoli, mutta asuntojen laadulliset seikat jäävät vähemmälle huomiolle.

Asunnonostajan muistilista 1: Keittiö
Ajatuksia

Muuttuva kaupunkitila: näin uusi ja vanha löytävät sopusoinnun

Koronapandemia on kääntänyt muuttovirtoja poispäin kaupungista ihmisten etsiessä tilavampia koteja ja luonnonläheisempää elämää. Kaupungistumisen megatrendi ei silti näytä hiipumisen merkkejä. Kaupunkien väkilukujen kasvaessa kaupunkitiloja on pakko tiivistää ja parannella niin korjaus- kuin uudisrakentamisen avulla.

Muuttuva kaupunkitila: näin uusi ja vanha löytävät sopusoinnun
Ajatuksia

Käyttäjälähtöinen suunnittelu päiväkodissa: lapset käyttäjäryhmänä

Ihmisen suhde ympäristöönsä on transaktionaalinen, eli ympäristö vaikuttaa ihmiseen ja ihminen vaikuttaa sekä tiedostaen että tiedostamattaan ympäristöönsä. Myös lapsille tulisi tarjota mahdollisuus saada äänensä kuuluviin ja päästä osaksi tilojen suunnittelua.

Käyttäjälähtöinen suunnittelu päiväkodissa: lapset käyttäjäryhmänä