Ajatuksia

Asunnonostajan muistilista 4: ikääntyvän asujan tarpeet

Kun väestö ikääntyy, tarve esteettömille ja kotona asumista tukeville asumisratkaisuille lisääntyy jatkuvasti. Esimerkiksi rakennusmateriaaleilla voi olla yllättäviä vaikutuksia ikääntyvän tarpeille.

Tuorein asetus rakennusten esteettömyydestä on ollut nyt voimassa vuodesta 2018. Lainsäädännön minimivaatimusten täyttyminen ei kuitenkaan yksinään takaa laadukasta asumista ikääntyneille. Tässä blogissa käsittelen kolmea osa-aluetta, jotka tekevät asunnosta miellyttävän, turvallisen ja pitkäaikaisen kodin ikääntyvän asujan tarpeisiin – ota muistilista mukaan asunto-ostoksille!

Esteettömyys muodostaa tukevan pohjan turvalliselle asumiselle

Esteettömyysasetus määrittää puitteet uusien asuntojen esteettömyydelle esimerkiksi riittävän kääntymistilan, kynnysten korkeuden ja pyörätuolille sopivien kulkuväylien suhteen. Esteettömässä asunnossa pystyy siis liikkumaan pyörätuolin tai muun apuvälineen kanssa, oli apuvälineen tarve sitten pysyvä tai väliaikainen.

Muita tilojen esteettömyyteen vaikuttavia seikkoja ovat esimerkiksi:

  • Ulko-ovi: onko ovi helppo saada auki?
  • Hissi: jos asunto sijaitsee ylemmässä kerroksessa, pääseekö sinne hissillä?
  • Kulkureitit ulkona: pääseekö kotiin liikkumaan esteettömästi?

Kalustettavuus on edellytys miellyttävälle asumiselle

Esteettömyysvaatimuksien täyttyminen tai täyttymättömyys ei kerro kaikkea asunnon sopivuudesta ikääntyneen kodiksi. Asuntonäyttöön kannattaakin varautua mittanauhan kanssa ja miettiä, miten tilojen kalustaminen ja niissä asuminen käytännössä voisivat toteutua.

Esimerkiksi makuuhuoneet suunnitellaan nykytaloissa usein niin, että niissä on tarkoitus mahtua pelkästään nukkumaan. Jos neliöitä on hyvin rajallisesti, on syytä tarkistaa, mahtuuko sängyn ja säilytyskalusteen väliin tarvittaessa rollaattorin tai muun apuvälineen kanssa. Väljyyttä tarvitaan myös muissa tiloissa, jotta liikkuminen onnistuu vaivatta silloinkin, kun asunto on kalustettu.

Keittiöt kalustetaan yleensä korkeilla säilytyskaapeilla, joihin kurkottelu ja kiipeily ei ole ikääntyneelle toivottavaa tai välttämättä edes mahdollista. Keittiöstä olisi siis hyvä löytyä tarpeeksi säilytystilaa myös sellaiselta korkeudelta, joka ei vaadi keittiötikkaille kapuamista.

Oikeanlaiset rakenteet ja materiaalit mahdollistavat kodin muokkaamisen

Ikääntymisen myötä kotona voi olla tarvetta myös remonteille. Asunnon rakenteet ja siinä käytetyt materiaalit määrittävät, kuinka suuria muokkauksia on mahdollista toteuttaa.

Erilaiset turvakahvat ja -kaiteet lisäävät kodin turvallisuutta ja helpottavat liikkumista esimerkiksi kylpyhuoneessa. Kaidetta ei kuitenkaan voi kiinnittää ohueen kipsilevyseinään. On siis syytä huomioida, mitä seinämateriaalia on käytetty tiloissa, joissa on tarvetta turvakahvalle tai vaikkapa suihkuistuimelle. Liikkumisen tukena voivat toimia myös tarpeeksi jykevät huonekalut – onko niille tilaa pohjaratkaisussa?

Vanhojen talojen ja asuntojen remontointi esteettömämmiksi onnistuu usein, mutta esimerkiksi elementtirakenteisessa talossa suurempien muutosten tekeminen pohjaratkaisuun voi osoittautua mahdottomaksi. Vanhemmissa kerrostaloissa sekä pien- ja rivitaloissa lähtökohdat remontille ovat yleensä paremmat.

Tilaa ihmiselle

Me Laitila Arkkitehdeilla haluamme suunnitella rakennuksia, joissa on tilaa ihmiselle. Tutustu esimerkiksi arkkitehti– ja sisustusarkkitehtipalveluihimme.


Lue lisää

Ajatuksia

Manu Humppi: ”Retkeilijöiden uusi sukupolvi arvostaa uudenlaista otetta autiotupien suunnittelussa”

Arkkitehti Manu Humppi on intohimoinen retkeilijä, joka hyödyntää kokemusasiantuntijuuttaan työssään retkeilyrakenteiden suunnittelijana. Autiotuvat ja laavut suunnitellaan ympäröivän luonnon ehdoilla.

Manu Humppi: ”Retkeilijöiden uusi sukupolvi arvostaa uudenlaista otetta autiotupien suunnittelussa”
Ajatuksia

Kerro, kerro käyttäjä… Käyttäjälähtöisyys sote-keskuksen suunnittelussa

Käyttäjälähtöisellä suunnittelulla tarkoitetaan käyttäjiä osallistavaa prosessia, jossa tavoitteena on kerätä syvempää ymmärrystä siitä, minkälaisia tarpeita, toiveita ja pelkoja käyttäjillä on koskien suunniteltavaa tilaa. Prosessissa syntynyttä aineistoa kutsutaan käyttäjäymmärrykseksi.

Kerro, kerro käyttäjä… Käyttäjälähtöisyys sote-keskuksen suunnittelussa
Ajatuksia

Asunnonostajan muistilista 3: Sisustettavuus ja säilytysratkaisut

Sisustusta ja uuden kodin säilytysratkaisuja kannattaa alkaa miettiä jo ostovaiheessa. Tästä blogista löydät vinkkejä siihen, mihin asuntoa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota, ja millaisilla sisustusratkaisuilla teet asunnosta toimivan kodin.

Asunnonostajan muistilista 3: Sisustettavuus ja säilytysratkaisut