Asunnonostajan muistilista 4: ikääntyvän asujan tarpeet
Kun väestö ikääntyy, tarve esteettömille ja kotona asumista tukeville asumisratkaisuille lisääntyy jatkuvasti. Esimerkiksi rakennusmateriaaleilla voi olla yllättäviä vaikutuksia ikääntyvän tarpeille.
Tuorein asetus rakennusten esteettömyydestä on ollut nyt voimassa vuodesta 2018. Lainsäädännön minimivaatimusten täyttyminen ei kuitenkaan yksinään takaa laadukasta asumista ikääntyneille. Tässä blogissa käsittelen kolmea osa-aluetta, jotka tekevät asunnosta miellyttävän, turvallisen ja pitkäaikaisen kodin ikääntyvän asujan tarpeisiin – ota muistilista mukaan asunto-ostoksille!
Esteettömyys muodostaa tukevan pohjan turvalliselle asumiselle
Esteettömyysasetus määrittää puitteet uusien asuntojen esteettömyydelle esimerkiksi riittävän kääntymistilan, kynnysten korkeuden ja pyörätuolille sopivien kulkuväylien suhteen. Esteettömässä asunnossa pystyy siis liikkumaan pyörätuolin tai muun apuvälineen kanssa, oli apuvälineen tarve sitten pysyvä tai väliaikainen.
Muita tilojen esteettömyyteen vaikuttavia seikkoja ovat esimerkiksi:
- Ulko-ovi: onko ovi helppo saada auki?
- Hissi: jos asunto sijaitsee ylemmässä kerroksessa, pääseekö sinne hissillä?
- Kulkureitit ulkona: pääseekö kotiin liikkumaan esteettömästi?
Kalustettavuus on edellytys miellyttävälle asumiselle
Esteettömyysvaatimuksien täyttyminen tai täyttymättömyys ei kerro kaikkea asunnon sopivuudesta ikääntyneen kodiksi. Asuntonäyttöön kannattaakin varautua mittanauhan kanssa ja miettiä, miten tilojen kalustaminen ja niissä asuminen käytännössä voisivat toteutua.
Esimerkiksi makuuhuoneet suunnitellaan nykytaloissa usein niin, että niissä on tarkoitus mahtua pelkästään nukkumaan. Jos neliöitä on hyvin rajallisesti, on syytä tarkistaa, mahtuuko sängyn ja säilytyskalusteen väliin tarvittaessa rollaattorin tai muun apuvälineen kanssa. Väljyyttä tarvitaan myös muissa tiloissa, jotta liikkuminen onnistuu vaivatta silloinkin, kun asunto on kalustettu.
Keittiöt kalustetaan yleensä korkeilla säilytyskaapeilla, joihin kurkottelu ja kiipeily ei ole ikääntyneelle toivottavaa tai välttämättä edes mahdollista. Keittiöstä olisi siis hyvä löytyä tarpeeksi säilytystilaa myös sellaiselta korkeudelta, joka ei vaadi keittiötikkaille kapuamista.
Oikeanlaiset rakenteet ja materiaalit mahdollistavat kodin muokkaamisen
Ikääntymisen myötä kotona voi olla tarvetta myös remonteille. Asunnon rakenteet ja siinä käytetyt materiaalit määrittävät, kuinka suuria muokkauksia on mahdollista toteuttaa.
Erilaiset turvakahvat ja -kaiteet lisäävät kodin turvallisuutta ja helpottavat liikkumista esimerkiksi kylpyhuoneessa. Kaidetta ei kuitenkaan voi kiinnittää ohueen kipsilevyseinään. On siis syytä huomioida, mitä seinämateriaalia on käytetty tiloissa, joissa on tarvetta turvakahvalle tai vaikkapa suihkuistuimelle. Liikkumisen tukena voivat toimia myös tarpeeksi jykevät huonekalut – onko niille tilaa pohjaratkaisussa?
Vanhojen talojen ja asuntojen remontointi esteettömämmiksi onnistuu usein, mutta esimerkiksi elementtirakenteisessa talossa suurempien muutosten tekeminen pohjaratkaisuun voi osoittautua mahdottomaksi. Vanhemmissa kerrostaloissa sekä pien- ja rivitaloissa lähtökohdat remontille ovat yleensä paremmat.
Tilaa ihmiselle
Me Laitila Arkkitehdeilla haluamme suunnitella rakennuksia, joissa on tilaa ihmiselle. Tutustu esimerkiksi arkkitehti– ja sisustusarkkitehtipalveluihimme.
Lue lisää
Manu Humppi: Retkeilyrakenteiden suunnittelu Sallan uuteen kansallispuistoon oli retkeilevän arkkitehdin unelmien täyttymys
Arkkitehti Manu Humppi on suunnitellut Sallan kansallispuiston uudet tuvat ja laavut. Rakenteissa on käytetty puurakentamisen uusia ratkaisuja ja tuotteita perinteisiä oppeja unohtamatta. Inspiraatiota suunnitteluun on haettu nykyarkkitehtuurin lisäksi jopa tuhatvuotisista rakentamisen perinteistä.
Manu Humppi: Retkeilyrakenteiden suunnittelu Sallan uuteen kansallispuistoon oli retkeilevän arkkitehdin unelmien täyttymysKäyttäjälähtöinen suunnittelu ja tiedonhankinta
Käyttäjälähtöinen suunnittelu on laadullista tutkimusta, jossa kerätään ymmärrystä siitä, minkälaisia odotuksia ja toiveita rakennuksen tulevilla käyttäjillä on. Käyttäjälähtöisessä suunnittelussa käyttäjä osallistetaan suunnitteluprosessin eri vaiheisiin. Listasimme blogiimme käyttälähtöisen suunnittelun kuusi vaihetta.
Käyttäjälähtöinen suunnittelu ja tiedonhankintaInnoitusta Asuntomessuilta: Sisustuksen TOP 5 trendit 2023
Loviisan asuntomessut tarjosi sisustusarkkitehdille herkullisia tilakokemuksia niin materiaalien, kuin tilankäytön ja esimerkiksi akustiikankin osalta. Yleisen sisustuselementtien määrän suhteen, jossa joitain vuosia sitten siirryttiin minimalismista more is more-runsauteen, ollaan hiljalleen palaamassa hieman hillitympään ja rauhallisempaan sisustamiseen.
Innoitusta Asuntomessuilta: Sisustuksen TOP 5 trendit 2023