Asiakastarinat

Kylmätilojen laajennus helpotti kiireisen keskuskeittiön arkea

Kuinka tehdään keskuskeittiöön 300 neliön laajennus niin, että yli 15 000 päivittäistä ruoka-annosta valmistuu remontin ajan kuten ennenkin? Suunnittelimme Kymijoen Ravintopalveluiden Kapyysi-keskuskeittiölle tarkkuutta vaativan laajennustyön.

Kymijoen Ravintopalvelut toimittaa ruokaa Kymenlaakson hyvinvointialueen sairaaloihin, kouluihin ja muihin laitoksiin. Kotkassa Jylpyn kaupunginosassa sijaitseva keskuskeittiö Kapyysi on yrityksen suurin valmistuskeittiö. Kapyysi toimittaa ruuat esimerkiksi valtaosaan Kymenlaakson kouluista ja moniin päiväkoteihin. Kapyysin henkilökunta valmistaa joka päivä 15 500 annosta ruokaa.

Kun suuressa keskuskeittiössä valmistetaan ja toimitetaan asiakkaille päivittäin tuhansia ruoka-annoksia, on kaiken toimittava tehokkaasti ja sujuvasti aina perunoiden kuorimisesta siihen asti, että valmis annos on nälkäisen asiakkaan lautasella. Ja kun tällaiseen keittiöön tehdään laajennusremontti, on varmistettava, ettei se häiritse keittiön päivittäistä toimintaa.

Tuotannon kasvu vaatii lisää tilaa

Vuonna 2010 valmistunut Kapyysi suunniteltiin tehokkaasti toimivaksi yksiköksi, jossa kaikki tila on käytössä eikä hukkaneliöitä ole. Vuosien aikana asiakkaiden määrä ja keittiön tuotantovolyymi kuitenkin kasvoivat, ja niiden mukana myös kylmien tilojen tarve. Kapyysissä osa ruuasta tehdään kylmävalmistusmenetelmällä, joten kylmätilat ovat tiiviissä käytössä. Volyymin kasvaessa esimerkiksi kylmävaunujen säilytykseen ei lopulta enää ollut riittävästi tilaa.

“Julkisen palvelun tuottamisessa on aina laatu ja kustannukset pelissä. Siksi keskuskeittiöt toimivat isoilla volyymeillä. Tehokkuus on tärkeää”, summaa Kymijoen Ravintopalveluiden toimitusjohtaja Kari Turkia.

Turkian mukaan Laitila Arkkitehdit oli luonnollinen valinta laajennustyön yhteistyökumppaniksi, sillä me olimme mukana jo Kapyysin suunnitteluvaiheessa ja tunsimme talon. Laajennustyö suunniteltiin ja toteutettiin vuosina 2016–2017 ja sen myötä Kapyysin kylmätilat kasvoivat 300 neliöllä.

Haastava projekti pysyi budjetissa ja aikataulussa

“Keittiön täytyy toimia seitsemänä päivänä viikossa aamusta iltaan, vaikka remontti olisi käynnissä”, Turkia muistuttaa.

Rakennustöiden ja keittiön aikataulut oli sovitettava tarkasti yhteen. Kaikkein haasteellisimmat osuudet, kuten vanhan ja uuden osan liitokseen liittyvät rakennustyöt toteutettiin kesällä, jolloin koulut olivat kiinni ja keittiössä vähemmän kiirettä, mutta muuten ruokatuotanto vanhassa osassa pyöri normaalisti koko remontin ajan.

Keittiötilat ovat hygieniatilaa, jossa on erittäin korkeat puhtausvaatimukset. Siihen kiinnitimme erityistä huomiota. Uudisosa on oma erillinen rakennuksensa, mutta se kytkeytyy kiinteästi vanhaan osaan. Siksi tiloihin rakennettiin remontin ajaksi väliaikaisia suojaseiniä ja hygieniasulkuja. Sähkö- ja vesityöt tehtiin erityisen harkiten – sähkö- tai vesikatko olisi melkoinen häiriö ammattikeittiön kiireisessä arjessa. Uusi 300-neliöinen osa on kokonaan 4–6 asteista kylmätilaa, joten rakentamisessa täytyi huolehtia myös energiatehokkuudesta.

Haastava laajennustyö saatiin kunnialla maaliin. Projektissa todistettiin remonteille tyypillisesti harvinaista asiaa: se pysyi sekä budjetissa että aikataulussa.

Pitkä asiakassuhde ja hyvä toimialatuntemus tekevät yhteistyöstä helppoa

Turkian mukaan yhteistyö meidän kanssamme on aina sujunut hyvin. Myös Kapyysin laajennustyön lopputulokseen ollaan tyytyväisiä henkilökuntaa myöten. Uudet tilat toimivat arjessa juuri niin kuin pitääkin.

“Ei tule viiden vuoden jälkeenkään mieleen mitään, mikä tehtäisiin nyt toisin”, Turkia kehuu.

Yhteistyötä sujuvoittaa se, että Laitila Arkkitehdit tuntee toimialan hyvin. Myös pitkä asiakassuhde ja se, että sama suunnittelija on vastuussa asiakkuudesta koko ajan, helpottavat asiakkaan työtä.

“Laitila Arkkitehtien kanssa ei tarvita ylimääräistä byrokratiaa, vaan voi suoraan soittaa vastuuhenkilölle. Heillä on maalaisjärkeä: ei tehdä asioista vaikeampia kuin ne ovat, ja ongelmat ratkaistaan yhdessä”, Turkia luettelee.

“Meille on tärkeintä, että yrityksemme voi toimia tehokkaasti ja turvallisesti, ja Laitila Arkkitehdit on ymmärtänyt sen.”


Lue lisää

Asiakastarinat

Uusi lisäkerros ja julkisivuremontti Tampereen keskustassa sijaitsevaan kerrostaloyhtiöön 

Tampereen keskustassa Näsilinnankadulla sijaitsevaan taloyhtiöön toteutetaan julkisivuremontin lisäksi kokonainen lisäkerros. Puretun vesikaton ja ullakon tilalle rakentuu parhaillaan uusia asuinhuoneistoja.  Projektin suunnitteluvaihe alkoi vuonna 2022 ja kohde valmistuu kesällä 2024. 

Uusi lisäkerros ja julkisivuremontti Tampereen keskustassa sijaitsevaan kerrostaloyhtiöön 
Asiakastarinat

Kauppakeskus Pasaati: monipuolista ja pitkäaikaista suunnittelutyötä

Kotkan keskustassa sijaitseva kauppakeskus Pasaati on palvellut asiakkaitaan jo lähes 20 vuoden ajan. Toimimme edelleen kauppakeskuksen suunnittelukumppanina ja varmistamme, että tilat mukautuvat liikkeiden ja asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin.

Kauppakeskus Pasaati: monipuolista ja pitkäaikaista suunnittelutyötä
Asiakastarinat

Käyttäjälähtöinen konseptointi tukee investointia toimitilojen uudistamiseen

Asiakkaamme toimitilat ovat läpikäyneet vuosikymmenten varrella suuren muutoksen teurastamosta toimistotiloiksi. Tilat eivät useista remonteista huolimatta enää palvele käyttäjiensä ja murroksessa olevan työelämän tarpeita. Käyttäjälähtöinen selvityshankkeemme tarjosi suunnitteluohjurit ja budjettilaskelmat kolmeen eri suunnitteluvaihtoehtoon.

Käyttäjälähtöinen konseptointi tukee investointia toimitilojen uudistamiseen