Asiakastarinat

Kauppakeskus Pasaati: monipuolista ja pitkäaikaista suunnittelutyötä

Kotkan keskustassa sijaitseva kauppakeskus Pasaati on palvellut asiakkaitaan jo lähes 20 vuoden ajan. Toimimme edelleen kauppakeskuksen suunnittelukumppanina ja varmistamme, että tilat mukautuvat liikkeiden ja asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin.

Vuosi: 2006

Laajuus: 57 000 m2

Palvelu: Pääsuunnittelu, arkkitehtisuunnittelu

Muuntautumiskykyistä liiketilaa Kotkan keskustaan

Kauppakeskus Pasaatin korttelin keskiosassa oli alun perin vanha liikekeskus 1960-luvulta. Kaupungin keskeiseen kortteliin torin laidalle haluttiin modernia kaupunkielämää palveleva kauppakeskus. Laitila Arkkitehdit oli jo 1980-luvulla tehnyt osaan korttelia suunnitelmia uudeksi kauppakeskukseksi. Hannu Laitilan ajatus saada jalankulkuyhteys torilta Sibeliuksenpuiston Ruotsinsalmenkadun puoleiseen päätyyn korttelin keskelle oli samalla uuden kaavan perusajatus.

Koska korttelissa olevat rakennukset olivat eri aikakausilta, eri korkoihin tehtyjä ja eri kerroskorkeuksilla varustettuja, oli niiden yhdistäminen haasteellista. Osa rakennuksista suojeltiin, osa purettiin ja osa korjattiin. Rakennusliikkeen suuri haaste olivat eri tonteilla olevat eri omistajat, jotka piti saada hankkeen taakse.

Kauppakeskuksen lisäksi sen yhteyteen suunniteltiin ja rakennettiin myös viereisen torin alla sijaitseva Toriparkki, josta on suora kulkuyhteys kauppakeskukseen. Kokonaisuutena projekti onkin ollut yksi laajimmistamme.

Käteviä ratkaisuja kiinteistön erityispiirteet huomioiden

Kauppakeskusprojektien erityispiirteinä voidaan pitää jatkuvaa muutostöiden tarvetta – tilojen täytyy olla suhteellisen helposti muokattavia. Kauppakeskuksen pitää pystyä houkuttelemaan niin vuokralaisia kuin asiakkaitakin. Niinpä tilojen on muuntauduttava erilaisiin tarpeisiin ja mieltymyksiin. Suuressa kiinteistössä on säännöllisesti tarvetta sisäisille muutos- ja korjaustöille.

Rakennusten korkoerot ja lain vaatima esteettömyys olivat yhdistelmä, joka Pasaatin alkuperäisessä suunnittelussa täytyi ottaa huomioon. Korkoerot ratkottiin muun muassa oikein sijoitettujen hissien ja luiskien avulla, jotta asiakkailla olisi mahdollisimman esteetön ja sujuva mahdollisuus liikkumiseen kauppakeskuksen sisällä.

Monipuolista suunnittelua ja muutostöitä

Pasaatissa on muodin ja päivittäistavaroiden lisäksi monen muunkin toimialan vuokralaisia. Keskuksesta löytyy paljon terveydenhoidon palveluita, kuten lääkärikeskus ja kuntosali, sekä toimistotiloja, esimerkiksi aluelehden toimitus ja Ylen aluetoimitus. Myös näiden tilojen suunnittelussa olemme olleet mukana.

Kauppakeskus Pasaati on mittasuhteiltaan erittäin laaja projekti, jossa olemme olleet mukana vuosikymmeniä aina suunnittelutyön alkuvaiheista nykypäivän korjauksiin ja muutoksiin asti. Yhteistyö Pasaatin kanssa on ollut hedelmällistä ja jatkuu edelleen.

Siinä missä alkuvaiheessa keskiössä oli itse kauppakeskusrakennuksen suunnittelu ja rakentaminen, keskitymme nykyään kauppakeskuksessa tehtäviin muutostöihin, joita tulee eteen säännöllisesti. Pasaati on ollutkin projektina paitsi pitkäikäinen, myös monipuolinen ja erittäin mielenkiintoinen.

Lue lisää rakennushankkeiden pääsuunnittelupalveluistamme.

Lue lisää arkkitehtisuunnittelupalveluistamme.

Arja Ristola

Vastuuhenkilö:
Arja Ristola


Lue lisää

Asiakastarinat

Uusi lisäkerros ja julkisivuremontti Tampereen keskustassa sijaitsevaan kerrostaloyhtiöön 

Tampereen keskustassa Näsilinnankadulla sijaitsevaan taloyhtiöön toteutetaan julkisivuremontin lisäksi kokonainen lisäkerros. Puretun vesikaton ja ullakon tilalle rakentuu parhaillaan uusia asuinhuoneistoja.  Projektin suunnitteluvaihe alkoi vuonna 2022 ja kohde valmistuu kesällä 2024. 

Uusi lisäkerros ja julkisivuremontti Tampereen keskustassa sijaitsevaan kerrostaloyhtiöön 
Asiakastarinat

Kylmätilojen laajennus helpotti kiireisen keskuskeittiön arkea

Kuinka tehdään keskuskeittiöön 300 neliön laajennus niin, että yli 15 000 päivittäistä ruoka-annosta valmistuu remontin ajan kuten ennenkin? Suunnittelimme Kymijoen Ravintopalveluiden Kapyysi-keskuskeittiölle tarkkuutta vaativan laajennustyön.

Kylmätilojen laajennus helpotti kiireisen keskuskeittiön arkea
Asiakastarinat

Käyttäjälähtöinen konseptointi tukee investointia toimitilojen uudistamiseen

Asiakkaamme toimitilat ovat läpikäyneet vuosikymmenten varrella suuren muutoksen teurastamosta toimistotiloiksi. Tilat eivät useista remonteista huolimatta enää palvele käyttäjiensä ja murroksessa olevan työelämän tarpeita. Käyttäjälähtöinen selvityshankkeemme tarjosi suunnitteluohjurit ja budjettilaskelmat kolmeen eri suunnitteluvaihtoehtoon.

Käyttäjälähtöinen konseptointi tukee investointia toimitilojen uudistamiseen