Asiakastarinat

Anjalankosken voimalaitos: kiinnostavaa tehdasarkkitehtuuria teräslevyistä

Suuret ikkunat, kaareva muoto ja teräslevystä rakennettu julkisivu ovat Anjalankosken voimalaitoksen tunnusmerkkejä. Stora Ensolle suunniteltu laitos voitti Pohjoismaiden ohutlevyarkkitehtuuripalkinnon vuonna 2001.

Höyryjunaa muistuttava laitos istuu tehdasmaisemaan

Stora Enson Anjalankosken tehtailla valmistetaan esimerkiksi korkealaatuista kirjapaperia sekä kartonkia. Alueen voimalaitos tuottaa lämpöä, höyryä ja sähköä tehtaiden käyttöön. Kun voimalaitosta lähdettiin suunnittelemaan, Laitila ja rakennusarkkitehti Pentti Kontusalmi esittelivät asiakkaalle kaksi ehdotusta: toinen oli olemassa olevaan tehdasalueeseen sulautuva tiilirakennus, ja toinen vaihtoehto hieman erikoisempi, teräksestä rakennettu versio. Toteutukseen valikoitui teräksinen versio, jonka höyryjunamainen muoto sopii hyvin tehdasalueelle. Laitila Arkkitehdit toimi hankkeen pääsuunnittelijana.

Läpinäkyvyyttä suurilla ikkunoilla

Yhtenä pääideana rakennuksen suunnittelussa olivat rakennuksen suuret ikkunat, joista esimerkiksi alueen vierestä kulkevalta maantieltä näkee sisään laitokseen. Tämä korostaa laitoksen sisätilojen siistejä metallipintoja. Tehtaan ympäristössä on myös paljon asuinalueita, joten läpinäkyvyys tuo myös turvallisuuden tunnetta, kun ulkopuolelta näkee, mitä laitoksen sisällä on. Ikkunat rakennettiin erikoislasista, jotta melutaso ulkona ei nouse liian korkeaksi.

Perinteisestä poikkeavia ratkaisuja

Saimme Anjalankosken voimalaitoksesta Pohjoismaiden ohutlevyarkkitehtuuripalkinnon vuonna 2001. 4500 m2 suuruisen tuotantolaitoksen julkisivut on tehty pääosin ohuesta teräslevystä. Terästä on hyödynnetty myös mm. portaikoissa rei’itettynä ja maalattuna, mikä antaa riittävän säänsuojan estämättä kuitenkaan valoa pääsemästä rakenteen läpi.

Kohde sai erityiskiitosta siitä, että se osoittaa, ettei tuotantolaitoksen teknisten vaatimusten täyttäminen tarkoita, etteikö rakennus voisi olla myös kiinnostavalla ja epätavallisella tavalla toteutettu. Perinteisestä poikkeava ratkaisu rakentuu pitkälti juuri ohutlevymateriaalien varaan.


Lue lisää

Asiakastarinat

Uusi lisäkerros ja julkisivuremontti Tampereen keskustassa sijaitsevaan kerrostaloyhtiöön 

Tampereen keskustassa Näsilinnankadulla sijaitsevaan taloyhtiöön toteutetaan julkisivuremontin lisäksi kokonainen lisäkerros. Puretun vesikaton ja ullakon tilalle rakentuu parhaillaan uusia asuinhuoneistoja.  Projektin suunnitteluvaihe alkoi vuonna 2022 ja kohde valmistuu kesällä 2024. 

Uusi lisäkerros ja julkisivuremontti Tampereen keskustassa sijaitsevaan kerrostaloyhtiöön 
Asiakastarinat

Kylmätilojen laajennus helpotti kiireisen keskuskeittiön arkea

Kuinka tehdään keskuskeittiöön 300 neliön laajennus niin, että yli 15 000 päivittäistä ruoka-annosta valmistuu remontin ajan kuten ennenkin? Suunnittelimme Kymijoen Ravintopalveluiden Kapyysi-keskuskeittiölle tarkkuutta vaativan laajennustyön.

Kylmätilojen laajennus helpotti kiireisen keskuskeittiön arkea
Asiakastarinat

Kauppakeskus Pasaati: monipuolista ja pitkäaikaista suunnittelutyötä

Kotkan keskustassa sijaitseva kauppakeskus Pasaati on palvellut asiakkaitaan jo lähes 20 vuoden ajan. Toimimme edelleen kauppakeskuksen suunnittelukumppanina ja varmistamme, että tilat mukautuvat liikkeiden ja asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin.

Kauppakeskus Pasaati: monipuolista ja pitkäaikaista suunnittelutyötä