Asiakastarinat

Anjalankosken voimalaitos: kiinnostavaa tehdasarkkitehtuuria teräslevyistä

Suuret ikkunat, kaareva muoto ja teräslevystä rakennettu julkisivu ovat Anjalankosken voimalaitoksen tunnusmerkkejä. Stora Ensolle suunniteltu laitos voitti Pohjoismaiden ohutlevyarkkitehtuuripalkinnon vuonna 2001.

Höyryjunaa muistuttava laitos istuu tehdasmaisemaan

Stora Enson Anjalankosken tehtailla valmistetaan esimerkiksi korkealaatuista kirjapaperia sekä kartonkia. Alueen voimalaitos tuottaa lämpöä, höyryä ja sähköä tehtaiden käyttöön. Kun voimalaitosta lähdettiin suunnittelemaan, Laitila ja rakennusarkkitehti Pentti Kontusalmi esittelivät asiakkaalle kaksi ehdotusta: toinen oli olemassa olevaan tehdasalueeseen sulautuva tiilirakennus, ja toinen vaihtoehto hieman erikoisempi, teräksestä rakennettu versio. Toteutukseen valikoitui teräksinen versio, jonka höyryjunamainen muoto sopii hyvin tehdasalueelle. Laitila Arkkitehdit toimi hankkeen pääsuunnittelijana.

Läpinäkyvyyttä suurilla ikkunoilla

Yhtenä pääideana rakennuksen suunnittelussa olivat rakennuksen suuret ikkunat, joista esimerkiksi alueen vierestä kulkevalta maantieltä näkee sisään laitokseen. Tämä korostaa laitoksen sisätilojen siistejä metallipintoja. Tehtaan ympäristössä on myös paljon asuinalueita, joten läpinäkyvyys tuo myös turvallisuuden tunnetta, kun ulkopuolelta näkee, mitä laitoksen sisällä on. Ikkunat rakennettiin erikoislasista, jotta melutaso ulkona ei nouse liian korkeaksi.

Perinteisestä poikkeavia ratkaisuja

Saimme Anjalankosken voimalaitoksesta Pohjoismaiden ohutlevyarkkitehtuuripalkinnon vuonna 2001. 4500 m2 suuruisen tuotantolaitoksen julkisivut on tehty pääosin ohuesta teräslevystä. Terästä on hyödynnetty myös mm. portaikoissa rei’itettynä ja maalattuna, mikä antaa riittävän säänsuojan estämättä kuitenkaan valoa pääsemästä rakenteen läpi.

Kohde sai erityiskiitosta siitä, että se osoittaa, ettei tuotantolaitoksen teknisten vaatimusten täyttäminen tarkoita, etteikö rakennus voisi olla myös kiinnostavalla ja epätavallisella tavalla toteutettu. Perinteisestä poikkeava ratkaisu rakentuu pitkälti juuri ohutlevymateriaalien varaan.


Lue lisää

Asiakastarinat

Laitila Arkkitehdit auttaa Hyphen-arkkitehtitoimistoa mukauttamaan suunnitelmat suomalaiseen ympäristöön

Lokalisointipalvelumme auttoivat globaalia arkkitehtitoimisto Hyphenia tarjoamaan yhdysvaltalaiselle asiakkaalleen Suomen ilmastoon sopivaa ja paikallisen lainsäädännön mukaista arkkitehtisuunnittelua.

Laitila Arkkitehdit auttaa Hyphen-arkkitehtitoimistoa mukauttamaan suunnitelmat suomalaiseen ympäristöön
Asiakastarinat

Kotkan ja Kouvolan Original Sokos Hotellien päivitykset tehtiin asiakaskokemus ja muunneltavuus edellä

Olemme suunnitelleet useita laajennus- ja korjaushankkeita Kouvolan Original Sokos Hotel Vaakunan ja Kotkan Original Sokos Hotel Seurahuoneen hotelli- ja ravintolatiloihin. Samalla olemme kerryttäneet ymmärrystä hotellihankkeiden erityispiirteistä.

Kotkan ja Kouvolan Original Sokos Hotellien päivitykset tehtiin asiakaskokemus ja muunneltavuus edellä
Asiakastarinat

Kymsoten Lasten terveyspalveluiden tilat saivat piristystä eläinmaalauksista

Kymsoten Lasten terveyspalveluiden tilat, joissa toimivat lasten kehitykselliset palvelut ja lastenpsykiatria, kaipasivat väriä ilahduttamaan nuoria asiakkaita. Sisustusarkkitehdin ilmeikkäät seinämaalaukset tekevät tiloista viihtyisämmät ja auttavat pieniä asiakkaita suunnistamaan käytävillä.

Kymsoten Lasten terveyspalveluiden tilat saivat piristystä eläinmaalauksista