Asiakastarinat

Anjalankosken voimalaitos: kiinnostavaa tehdasarkkitehtuuria teräslevyistä

Suuret ikkunat, kaareva muoto ja teräslevystä rakennettu julkisivu ovat Anjalankosken voimalaitoksen tunnusmerkkejä. Stora Ensolle suunniteltu laitos voitti Pohjoismaiden ohutlevyarkkitehtuuripalkinnon vuonna 2001.

Höyryjunaa muistuttava laitos istuu tehdasmaisemaan

Stora Enson Anjalankosken tehtailla valmistetaan esimerkiksi korkealaatuista kirjapaperia sekä kartonkia. Alueen voimalaitos tuottaa lämpöä, höyryä ja sähköä tehtaiden käyttöön. Kun voimalaitosta lähdettiin suunnittelemaan, Laitila ja rakennusarkkitehti Pentti Kontusalmi esittelivät asiakkaalle kaksi ehdotusta: toinen oli olemassa olevaan tehdasalueeseen sulautuva tiilirakennus, ja toinen vaihtoehto hieman erikoisempi, teräksestä rakennettu versio. Toteutukseen valikoitui teräksinen versio, jonka höyryjunamainen muoto sopii hyvin tehdasalueelle. Laitila Arkkitehdit toimi hankkeen pääsuunnittelijana.

Läpinäkyvyyttä suurilla ikkunoilla

Yhtenä pääideana rakennuksen suunnittelussa olivat rakennuksen suuret ikkunat, joista esimerkiksi alueen vierestä kulkevalta maantieltä näkee sisään laitokseen. Tämä korostaa laitoksen sisätilojen siistejä metallipintoja. Tehtaan ympäristössä on myös paljon asuinalueita, joten läpinäkyvyys tuo myös turvallisuuden tunnetta, kun ulkopuolelta näkee, mitä laitoksen sisällä on. Ikkunat rakennettiin erikoislasista, jotta melutaso ulkona ei nouse liian korkeaksi.

Perinteisestä poikkeavia ratkaisuja

Saimme Anjalankosken voimalaitoksesta Pohjoismaiden ohutlevyarkkitehtuuripalkinnon vuonna 2001. 4500 m2 suuruisen tuotantolaitoksen julkisivut on tehty pääosin ohuesta teräslevystä. Terästä on hyödynnetty myös mm. portaikoissa rei’itettynä ja maalattuna, mikä antaa riittävän säänsuojan estämättä kuitenkaan valoa pääsemästä rakenteen läpi.

Kohde sai erityiskiitosta siitä, että se osoittaa, ettei tuotantolaitoksen teknisten vaatimusten täyttäminen tarkoita, etteikö rakennus voisi olla myös kiinnostavalla ja epätavallisella tavalla toteutettu. Perinteisestä poikkeava ratkaisu rakentuu pitkälti juuri ohutlevymateriaalien varaan.


Lue lisää

Asiakastarinat

Laadukasta vuokra-asumista Haminan Tervasaaressa

Hamina-Asuntojen moderni kaupunkitalo Haminan Tervasaaressa avaa pelin uudella merellisellä asuinalueella aivan Haminan keskustan tuntumassa. Kubbenkatu 3 on kaunis ja käytännöllinen esikuva vastakaavoitetun asuinalueen rakennuskannalle.

Laadukasta vuokra-asumista Haminan Tervasaaressa
Asiakastarinat

Uusi perusparannuskonsepti tehostaa Hoasin korjausrakentamista

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas toteutti viiden kohteen perusparannushankkeen uudenlaisena allianssiprojektina. Me vastasimme hankkeen pääsuunnittelusta ja arkkitehtisuunnittelusta. Konsepti on tuonut tehokkuutta Hoasin korjausrakentamiseen ja mahdollistanut oppien hyödyntämisen useassa eri kohteessa.

Uusi perusparannuskonsepti tehostaa Hoasin korjausrakentamista
Asiakastarinat

Pasilan konepaja: uusi elämä historialliselle tehdasalueelle

Aikoinaan junavaunujen rakentamiseen ja huoltoon käytetty Pasilan konepaja on käynyt läpi suuren muutoksen vilkkaasta tehdasalueesta kaupunkilaisten suosimaksi ajanviettopaikaksi. Meillä on ollut ilo olla mukana korjausrakennusprojektissa, jonka myötä historiallisesta konepajasta kuoriutuu jotain aivan uutta.

Pasilan konepaja: uusi elämä historialliselle tehdasalueelle